Članak

Svjetske berze rastu, prošlosedmični skok najveći od novembra

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 4 posto, na 28.779 bodova.

SARAJEVO, (Patria) - Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle sedmice snažno porasle jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka privrede od koronakrize zahvaljujući dodatnim poticajnim mjerama i bržoj provedbi vakcinacije protiv Covida-19.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao 3,9 posto, na 31.148 bodova, dok je S&P 500 skočio 4,65 posto, na 3.886 bodova, a Nasdaq indeks 6 posto, na 13.856 bodova.

To je najveći sedmični skok tih indeksa od početka novembra, pa su nadoknadili sve gubitke od predhodne sedmice i dostigli nove najviše nivoe u historiji.

Najveću podršku tržištu pruža nada ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti prijedlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih poticaja gospodarstvu vrijednom 1.900 milijardi dolara.

Ulagače su ohrabrile vijesti o napretku u distribuciji vakcina protiv covida-19. Nadaju se da će ubrzanje provođenja cijepljenja pridonijeti ubrzanju oporavka globalnog gospodarstva od koronakrize.

Zahvaljujući tome, MSCI ACWI indeks 50 najvećih svjetskih burzi primaknuo se u petak rekordnoj razini.

“Tržišta najviše pokreće snažan oporavak zarada kompanija. Uz to, u fondovima je gomila novca koja će vjerojatno biti investirana u dionice kada se nakon cijepljenja gospodarska situacija normalizira”, kaže Jumpei Tanaka, strateg u tvrtki Pictet.

Uz to, smiruje se situacija nakon što je nedavno najveću svjetsku burzu uzdrmala borba između malih investitora okupljenih na društvenoj mreži Reddit, koji su podizali cijenu dionice GameStopa, i investicijskih hedge fondova, koji su igrali na pad cijene i izgubili milijarde dolara.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna snažno porasle. STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica skočio je 3,5 posto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 1,3 posto, na 6.489 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio 4,6 posto, na 14.056 bodova, a pariški CAC 4,8 posto, na 5.659 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks porastao 4 posto, na 28.779 bodova.

(agencije)

#Svijet