Članak

Dodiku sve teže, ambasador Ukrajine dolazi u BiH s dokazima za ikonu

Očekuju su se susreti sa ministricom vanjskih poslova i glavnom tužiteljicom u BiH

SARAJEVO, (Patria) - Ukrajinski ambasador za BiH i Hrvatsku Vasilj Kirilič danas je stigao u Sarajevo i uputio se u Ministarstvo vanjskih poslova BiH gdje će razgovarati sa šeficom bh. diplomatije Biserom Turković, a jedna od ključnih tema je afera "Ikona".

Pored protokolarnih tema o bilateralnoj saradnji BiH i Ukrajine te razmjene mišljenja o saradnji na području nadležnosti institucija za provođenje zakona, glavna tema sastanka će biti 300 godina stara i pozlaćena ikona za koju Ukrajina duže od mjesec dana tvrdi da je njihovo kulturno blago, a koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu 14. decembra prošle godine u sjedištu Vlade RS u Istočnom Sarajevu u društvu najviših entitetskih funkcionera.

Ambasador Ukrajine trebao bi se sastati i sa glavnom tužiteljicom BiH Gordanom Tadić. Očekuje se da ambasador Kirilič predstavi dokaze koji pokazuju da je ikona zaista vlasništvo Ukrajine te zatraži od nadležnih institucija BiH da punom parom intenziviraju istragu i dokažu odakle ikona u rukama lidera SNSD-a Milorada Dodika i kako se našla na teritoriji BiH te da se vrati u Ukrajinu.

"Ako je prvi korak već poduzet - ikona je vraćena u Sarajevo, onda se mora poduzeti i drugi - da se vrati u Ukrajinu", rekao je ambasador Ukrajine u Hrvatskoj i BiH za ukrajinske medije.

I dok se na političkoj sceni vode napadi i odbrane u vezi s aferom "Ikona" Tužilaštvo BiH je 20. decembra saopštilo da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao "Ikona" intenzivno preduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanju svjedoka. Tako je već saslušan ambasador BiH u Moskvi Željko Samardžija koji je ikonu vratio u Sarajevo nakon što je Lavrov vratio kako bi se ispitalo njeno porijeklo.  

#BiH