Članak

Šta radi Tužilaštvo BiH: Umjesto da ga prvog ispitaju, Dodik postao istražitelj i tužilac

Dodikova tišina na ukrajinske optužbe trajala je punih 20 dana, a samo jednom se oglasio njegov kabinet navodeći da je ikona “porodična i osveštena”.

Piše: A. Vrabac

Prva zvanična izjava Milorada Dodika o spornoj ikoni koju je poklonioo šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, a za koju Ukrajina tvrdi da je ukradena iz Luganska koji je pod okupacijom Rusije, bila je 5. januara ove godine.

Dodik je Lavrovu pozlaćenu ikonu poklonio 14. decembra, a već sutradan oglasila se Ambasada Ukrajine u BiH koja je uputila notu Ministarstvu vanjskih poslova BiH tražeći odgovor otkud ukrajinska ikona u BiH i kako je moguće da je neko uopšte poklonio. Ministrica Bisera Turković proslijedila je notu Predsjedništvu BiH, ali zvaničnog odgovora još uvijek nema.

Dodikova tišina na ukrajinske optužbe trajala je punih 20 dana, a samo jednom se oglasio njegov kabinet navodeći da je ikona “porodična i osveštena”. Dodik je u tom periodu smješten u bolnicu zbog zdravstvenih poteškoća izazvanih koronavirusom.  

Za to vrijeme iskusni ruski diplomata Lavrov nije želio stvari prepuštati slučaju već je odmah vratio ikonu koja je predata ambasadoru BiH u Ruskoj Federaciji Željku Samardžiji sa napomenom da njeno porijeklo utvrdi Interpol. Samardžija ikonu donosi u BiH bez konsultacija sa MVP BiH i predaje je u Dodikov kabinet.

Tužilaštvo BiH formiralo je predmet o ovom slučaju, te je najavilo da će ispitati sva tri člana Predsjedništva BiH. Treba podsjetiti da je Lavrov poklon primio u Istočnom Sarajevu te da se on uopšte nije vidio sa druga dva člana Predsjedništva BiH Željkom Komšićem i Šefikom Džaferovićem. Oni su odbili susret u Predsjedništvu BiH 15. decembra zbog izrečenih stavova noć prije na press konferenciji koju su održali Dodik i Lavrov. Posebno se to odnosi na Lavrovove izjave da pozdravlja odluku RS-a o vojnoj neutralnosti iako samo država može donijeti takvu odluku.

Po izlasku iz bolnice Dodik je “osuo paljbu” po medijima u FBiH optužujući ih da su izmislili aferu ikona.         

"Ona je na sigurnom, organi vlasti Ukrajine nisu tražili ikonu. Izmislili ste priču, ambasador Ukrajine je rekao da je sve na bazi medijskih izvještaja i mediji su napravili aferu. Lavrov je smatrao da je treba vratiti. Ja ću pozvati ljude koji su mi dali ikonu i javno ću im to vratiti, a oni nek dalje rješavaju", rekao je Dodik 5. januara.

I umjesto da istragu vodi Tužilaštvo BiH na čijem je čelu Gordana Tadić koja se vrlo često hvali dugogodišnjim radom u pravosuđu, tok istrage je preuzeo sam Dodik. Kako je počeo tako je i nastavio.

Na Dodikove tvrdnje reagirao je šef ukrajinske diplomatije Dmytro Kuleba.

"Ukrajinska ikona opekla je ruke čak i ciničnim ruskim diplomatama koji su je se odrekli. Ali gospodin Dodik i dalje laže, nadmašujući svoje starije prijatelje. Ukrajina i dalje zahtijeva povratak ikone", poručio je šef ukrajinske diplomatije.

Dodik je zatim pozvao Ukrajinu da dokaže da je potraživala ikonu prije 14. decembra te da će je u tom slučaju vratiti. Uslijedila je reakcija Ukrajine koja je već pokrenula krivični postupak u vezi ikone. Poručili su da ne pristaju na Dodikov ultimatum.

Dodikov kabinet upućuje zatim novu reakciju u kojoj su optužili ukrajinskog ministra da laže

i zatražili sve dokaze koji potvrđuju navode da je predmetna ikona otuđena, uključujući informacije o načinu otuđivanja, vremenu, mjestu i vlasniku.

U intervjuu koji je dao beogradskoj Politici objavljenom u nedjelju 17. januara Dodik je otišao korak dalje navodeći da je riječ o obračunu Ukrajine s njim zbog izjava o Krimu.  

"Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izvinit ću se i vratiti ikonu", rekao je Dodik.

Iako je po izlasku iz bolnice dao izjavu da će pozvati ljude koji su mu dali ikonu i vratiti im je, Dodik je sad otkrio da mu je “jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.”

Kazao je da će sačekati okončanje pravosudnog postupka koji je Sarajevo jedva čekalo “samo da bi imali čime da mašu nad glavom, što je politika spremljena za sve Srbe".

Iako je svjestan da je pokrenut postupak u Tužilaštvu BiH, Dodik svojim javnim istupima pokazuje da je on i istražitelj i tužilac i sudija. Iako je od otvaranja predmeta prošlo više od tri sedmice još nisu ispitani akteri ove afere koja je uzdrmala odnose BiH, Ruske Federacije i Ukrajine.

Umjesto da Tužilaštvo BiH na ovom slučaju pokaže da štiti državne interese i do kraja rasvijetli ovaj slučaj, ovako se Dodiku ostavlja prostor za manipulaciju i izbjegavanje bilo kakve krivične odgovornosti.

Bit će dobro ako Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić ne odluči poslušati istražitelja Dodika pa od Ukrajine zatraži dokumentaciju o ovoj aferi. Kako uopšte ozbiljno shvatiti rad Državnog tužilaštva ako puštaju da onaj koji je prvi trebao biti saslušan zapravo upire prstom u sve redom oko sebe i prebacuje odgovornost i kreira potpuno obrnutu priču.

 

#BiH