Objavljeno u kategoriji Svijet na 22.01.2015 12:11:31

Sudbinu Balkana odredit će odnosi Rusije i Zapada

Čomski: Ne zna se ni da li će EU opstati

Čuveni svjetski antiglobalista Noam Čomski (Noam Chomsky) ocjenio je da će sudbina Srbije i ostalih balkanskih zemalja zavisiti od ishoda sukoba Rusije i Zapada, kao i od opstanka EU, prenosi novinska agencija Patria.

Čomski je naglasio da su obje strane u ukrajinskom sukobu svjesne opasnosti dalje eskalacije sukoba, te istakao da se nada da će naći načina da smanje napetost.

-Ne zna se ni da li će EU opstati, a rezultat trenutnog konflikta između Rusije i Zapada jednako je predvidiv. Sudbina Balkana će zavisiti upravo od razvoja ovih neizvjesnih događaja, rekao je Čomski u interevjuu za jubilarno izdanje lista "Nin".

On je ukazao da se EU nalazi u opasnosti, ali da "evropski projekat ima i određene vrline, zahvaljujući kojima će možda i prevazići trenutne tinjajuće krize".

Čomski je naglasio da neoliberalne politike štednje tokom recesije, koju sprovode Njemačka i finansijske institucije, daju katastrofalne rezultate, posebno u manje razvijenim zemljama. Stoga, kako je rekao, nije iznenađenje gubitak vjere u glavne političke partije i samu EU u pojedinim zemljama.

-Ljevičarske partije u Grčkoj i Španiji, Siriza i Podemos, blizu su stjecanja konkretne političke moći, a njihova politika zasniva se na suprotstavljanju neoliberalnoj ofanzivi, koja je zapravo oblik žučnog kasnog rata koji vodi krupni kapital, rekao je Čomski.

Govoreći o američkom ratu protiv Islamske države, Čomski je ocijenio da je politika Vašingtona prema toj ekstremističkoj grupi - nekorektna.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android