Objavljeno u kategoriji BiH na 22.01.2015 10:30:20

Život posvetili prikupljanju školskih torbi za djecu iz BiH: Do sada uručili 10.000 paketa

Dječiji osmjeh nakon poklona

Kemalova supruga Amra željela je da pošalju nekoliko školskih torbi za siromašnu djecu u Bosnu i Hercegovinu. No, kada su za to čuli njihovi prijatelji, željeli su se priključiti njihovoj ideji. Od nekoliko školskih torbi sa priborom, odjednom se stvorio veliki humanitarni projekt, putem kojeg je djeci u BiH nedavno dostavljana i 10.000-ta torba, ili čak više od toga.

- Sve je počelo 2010. godine kao privatana inicijativa moje supruge Amre i mene. Upisali smo sina Alena u školu i došli u dodir sa prvim troškovima školovanja djece. Trebalo je kupiti školsku torbu, pribor, opremu i sl. To me dovelo do razmišljanja o djeci u BiH, čiji roditelji im ne mogu obezbijediti sve potrebno za školu – rekao je Kemal Smajić (35) za bh. novinsku agenciju Patria. Njegova porodica je i ranije bila angažirana u raznim humanitarnim akcijama koje su pomagale ljudima u BiH, no ovo je bio njihov prvi lični projekt, na kojeg su danas najviše ponosni i koji se svakog dana sve više širi.

- Tog ljeta smo poslali torbe i pribor još za četiri škole u Voljicu kod Gornjeg Vakufa, Ilidžu, Kozarac i Divić pored Zvornika. U kupovini torbi pomogli su nam familija i bliski prijatelji.

Kemal je rođen u Zvorniku. No, kada je krenula posljednja srpska agresija na BiH 1992. godine, sa porodicom se odselio u Austriju. Danas je uspješan menadžer u austrijskoj pošti. No, Bosna i Hercegovina uvijek je na prvom mjestu u njegovom srcu.

U februaru 2011. Kemal i njegovi prijatelji osnovali su udruženje "Futurebag – Torba Za Budućnost". Udruženje je smješteno u Beču. Na početku je brojalo svega četiri člana, a danas je to projekt koji okuplja skoro 30 ljudi, koji godišnje za djecu u BiH pošalju hiljade torbi.

Novac za školske torbe Kemal i njegovi prikupljaju prikuplaju najčešće putem humanitarnih koncerata, koje organizuraju u Austirji.

Uglavnom je riječ o koncertima sevdalinki. A, da bi sve imalo još većeg smisla, unutar udruženja su pokrenuli i zaseban projekt kojeg su nazvali „Wiener Sevdah“, u okviru kojeg u Austriji organiziraju koncerete sevdaha. Kupovinu torbi i školskog pribora za djecu Bosne i Hercegovine danas uglavnom finansiraju od prodaje ulaznica na tim koncertima.

Posljednji koncert bio je protekle subote, kada je spektakularan nastup pokazala sevdah grupa Halka. Ranije su za potrebe projekta pjevali i svirali Damir Imamović, Vanja Muhović, Amira Medunjanin, grupa Divanhana, i to za veoma male honorare a sve zbog toga da što više novca ostane za kupovinu torbi.

- Kulturna dešavanja bh. dijaspore u Beču, kao i u mnogim gradovima Evrope, svedena su na minimum. Zbog toga samo htjeli da u volonterskom humanitarnom radu spojim ugodno sa korisnim. Kroz koncerte sevdalinki Bosnu i Hercegovinu prestavljamo u najbolje mogućem svjetlu, a od novca koji se prikupi od prodaje karata, kupujemo torbe za našu djecu u BiH – kaže Kemal za Patriu.

- Svi ljudi iz Udruženja rade potpuno volonterski. Čak, oni koji rade na organizaciji koncerata, koji su redari ili slično, kupe karte kao i svi ostali gosti. Ovo je projekt u kojem dajemo sebe – dodaje on.

Članovi Udruženja „Futurebag – Torba Za Budućnost" školske pakete loklanim školama dostavljau direktno, jer na taj način žele izbjeći bilo kave malverzacije sa lokalnim ili višim vlastima u BiH. Do sada su posjetili škole u svim dijelovima zemlje, od Srebrenice na istoku BiH do Bužima na krajnjem sjeverozapadu. Oni ne gledaju vjersku pripadnost djece. Poklone podjednako dobivaju i bošnjački i srpski i hrvatski učenici, piše Patria.

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android