Objavljeno u kategoriji Svijet na 19.01.2015 16:01:13

Žestoka borba između pobunjenika i vojske u Jemenu

Žestoke borbe u Jemenu (Foto: Al Jazeera)

Žestoke borbe vode se između snaga sigurnosti i pobunjenika šiitskog pokreta Husi ispred predsjedničke palate u Sani, glavnom gradu Jemena, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Izvještaji navode da je dvoje ljudi ubijeno, a sukobi su počeli rano u ponedjeljak. Nekoliko sati poslije navodi se da je 5 mrtvih i oko 20-ak ranjenih. Pobunjenici su zauzeli sjedište državne televizije i nacionalne novinske agencije SABA. Ministrica informiranja Nadia Sakaf kazala je da je napadnut konvoj premijera Khalida Bahaha kada je odlazio sa sastanka sa predsjednikom Abd-Rabbuom Mansourom Hadijem i predstavnicima Husija, na kojem se razgovaralo o primirju.

Dodala je i da je konvoj pokreta Husi također napadnut, sugerirajući da je bila umiješana „treća strana“. Međutim, nije tačno rekla ko je napao vozila.

Pucnjava i eksplozije čuju se oko predsjedničke palate, dok civili bježe. 

Vojni izvor iz predsjedničke straže optužio je pobunjenike da pozivaju borce i utvrđujuju kontrolni punkt u blizini palate. Tvrdi i da su Husi odbili da se povuku te da su otvorili vatru na vojnike, nakon čega je vojska odgovorila.

Situacija je jako napeta u posljednja dva dana, nakon što je šiitska pobunjenička grupa Husi otela predsjedničkog šefa osoblja. Husi, koji traže veća prava za grupu šiita u zemlji, opkolili su Sanu u septembru i napredovali u centralne i zapadne dijelove zemlje, gdje su većina suniti.

Sporazum potpisan u septembru između političkih stranaka i Husija pozvao je na formiranje nove vlade jedinstva i povlačenje pobunjeničkih boraca iz glavnog grada. Međutim, borci su ostali na svojim pozicijama.

Husi, koji su pokrenuli napade na jemenski ogranak Al-Kaide, smatraju se šiitskim saveznicima Irana u regionalnoj borbi sa Saudijskom Arabijom za utjecaj. Saudijska Arabija obustavila je većinu svoje finansijske pomoći Jemenu od kako su se pojavili ovi pobunjenici.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android