Članak

Lavrov vraća ikonu koju mu je poklonio Dodik!

"Ikona će biti vraćena radi daljnjeg pojašnjenja njene historije putem Interpola", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, prenosi RT

(Patria) - Sergey Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova, vratit će poklonjenu ikonu Miloradu Dodiku, predsjedavajućem Predsjedništva BiH, dok situacija ne bude razriješena, javlja danas Russia Today pozivajući se na Rusku novinsku agenciju.

"Ikona će biti vraćena radi daljnjeg pojašnjenja njene historije putem Interpola", navelo je Ministarstvo vanjskih poslova Rusije, prenosi RT. Ministarstvo vanjskih poslova na svojim stranicama još uvijek se nije očitovalo o ovoj temi.

Nakon što je objavljena fotografija ikone, reagirala je Ambasade Ukrajine u BiH, a zatim i Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine tražeći od BiH objašnjenje kako se ikona uopšte našla u BiH i kako je moguće da se nekome pokloni. Na poleđini ikone je pečat ukrajinskog Komiteta za kulturu iz 1920. godine, navode ukrajinski mediji. Riječ je o ikoni iz Luganska i sumnja se da je ukradena. 

Kako je poručeno iz ukrajinske ambasade, svako "nedvojbeno opovrgavanje" navoda kako je Dodik Lavrovu poklonio "ukrajinsku ikonu" smatrat će se kao podrška "agresivne politike i vojnih akcija Ruske Federacije u Ukrajini".

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zaprimilo je informaciju od ministrice Ministarstva vanjskih poslova BiH, Bisere Turković, u kojoj se navodi da je ministarstvo zaprimilo notu veleposlanstva Ukrajine te je Tužilaštvo formiralo predmet. 

#BiH