Članak

Nova optužnica protiv Mehmedagića, s njim optuženi Cikotić i Druškić

Već se vodi proces protiv Mehmedagića

(Patria) - Tužilaštvo BiH podiglo je novu optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA). Optužnica je podignuta i protiv Selme Cikotića, ministra sigurnosti BiH i Muriza Druškića, uposlenika OSA-e.

"Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Osmana Mehmedagića, Selme Cikotića i Muriza Druškića, savjetnika generlanog direktora Obavještajno sigurnosne agencije BiH i člana Komisije Vijeća ministara BiH za odlučivanje po žalbama u predmetima sigurnosnih provjera.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su počinili krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 220 KZ-a BiH. Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje", kazali su iz Tužilaštva.

Inače, protiv Mehmedagića se već vodi proces zbog zloupotrebe položaja, a u vezi nezakonito izuzetih snimaka nadzorne kamere iz BH Pošte.

Podsjećamo, Osman Mehmedagić, direktor Obavještajno-sigurnosne agencije BiH za kojeg još nije utvrđeno da li posjeduje diplomu VSS neophodnu da bi mogao obavljati ovaj izuzetno značajan posao radi nesmetano i s kadrovima Stranke demokratske akcije plete mrežu u institucijama BiH kako bi potpuno ovladali sigurnosnim sektorom države.

Mehmedagić je tako krenuo u obračun sa neistomišljenicima i nepodobnim kadrovima u policijskim agencijama. 

Pri osmišljenim igrama u kojima se policijskim službenicima oduzima pristup tajnim podacima Mehmedagić se poprilično zaigrao, pa je niz visokorangiranih policijskih službenika došlo u situaciju da se brani, a da ni sami faktički ne znaju od čega i koga.

Takav je slučaj sa više pripadnika MUP-a KS, Državne agencije za istrage i zaštitu, Direkcije za koordinaciju policijskih tijela te niza drugih policijskih agencija, a čiji se čelnici na kraju pod pritiskom odlučuju na oduzimanje pristupa tajnim podacima i to na osnovu izvještaja OSA-e i nakon što Ministarstvo sigurnosti pošalje agencijama dopis u kojem ne navedu koje su pravne posljedice onoga što pišu iz OSA-e.

Došli smo u situaciju, a toga su mnogi svjesni, da se istražuju ljudi, a ne krivična djela, što je izum SDA.

I politika SDA je tako godinama odabirala podobne ljude pa ih pozicionirala na važne funkcije. 

Ministarstvo sigurnosti se ne može ni izjasniti o rezultatima sigurnosnog provjeravanja jer OSA BiH ne postupa u potpunosti u skladu sa članom 41. stav 2 Zakona o zaštiti tajnih podataka, odnosno OSA provjeri podatke o okolnostima sumnje kod drugih osoba, organa i organizacija, ali konkretno ne završi proširene sigurnosne provjere sa sigurnosnim istraživanjem. To znači da mišljenje iz Izvještaja OSA-e bude kontradiktorno dokazima. 

Tako se ljudi dovode do gubitka poslova, a da niko ne navede niti jednu činjenicu i dokaz koji predstavlja sigurnosnu smetnju iz člana 59. Zakona o zaštiti tajnih podataka.

No, u obrazloženju rješenja stave se 'činjenice' kao što su zloupotreba položaja ili primanje poklona i drugih oblika koristi, a što uopće Zakonom nije propisano kao smetnja iz Člana 59. Za utvrđivanje ovakvih djela jedino je Sud nadležan i to prema Krivičnom zakonu BiH.

Ali Osmica ima uigran tim. Mediji su o tome pisali. Sljedeća instanca na koju idu policijski službenici nakon što im se oduzme pristup tajnim podacima jeste Komisija za rješavanje žalbi u postupku sigurnosnog provjeravanja.

Kadrovi SDA bliski Mehmedagiću, Bisera Turković i Selmo Cikotić ali i sam Mehmedagić zaduženi su kako bi doveli podobne ljude u ovu Komisiju. Podsjetit ćemo da je Mehmedagić izašao ministrici Turković u susret i iskoristio svoje diskreciono pravo i bez konkursa zaposlio njenog sina Alija Turkovića u službu. Onda je otišao i korak dalje te je Ali Turković ispred OSA-e poslan u Katar, inače državu gdje je njegova mama Bisera bila ambasador BiH.

Selmo Cikotić, ministar sigurnosti bio je predavač na Američkom univerzitetu, a čiju diplomu ima Mehmedagić i koju je proglasio tajnim dokumentom.

Na ovaj način preko mreže Turković-Mehmedagić-Cikotić funkcioneri SDA pokušavaju u potpunosti staviti pod svoju kontrolu izdavanje sigurnosnih dozvola jer podobna Komisija za odlučivanje po žalbama sigurnosnih dozvola znači da će uzaludno biti upućivati žalbe na odluke koje je donio direktor Obavještajno-sigurnosne agencije.

Upravo zbog podložnosti ovog polja manipulacijama i činjenici da generalni direktor OSA BiH na ovaj način može eliminirati sve osobe koje mu smetaju Turković je tražila da se Sanjin Prašović koji je imenovan na prijedlog bivšeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića zamijeni i da na njegovo mjesto imenuje I. S.

Da je Mehmedagić mentorirao Turković šta će uraditi dokazuje sama njena pozicija, jer ona kao ministrica vanjskih poslova BiH nema veze s ovim resorom. Muris Druškić koji je penzioniran ranije ne može kao civil participirati u radu komisije.

Pitanje je dana kada će progovoriti policijski službenici i predočiti javno izvještaje OSA-e koji dokazuju da se ne poštuje niz zakona, a sve s ciljem diskreditacije onih koji nisu bliski Mehmedagiću i struji SDA kojoj pripada direktor OSA-e. 

#BiH