Članak

Dodik kao Karadžić '92: Muslimani iz Sarajeva ruše RS, a hiljade Srba tu zarađuju plaće

Tegeltija tvrdi da je snimak montaža, ali da taj glas „liči“ na njegov.

Piše: A. Vrabac 

Milorad Dodik kazao je danas da ne postoje bezbjedonosni uslovi da Milan Tegeltija može dalje da radi u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću zamjenjujući tako teze da je od Tegeltije većina članova zatražila ostavku na prošlosedmičnoj vanrednoj sjednici zbog afere u kojoj se našao prije nekoliko dana. 

U aferi koju su mediji prozvali „Potkivanje 2“ objavljen je audiosnimak telefonskog razgovora Tegeltije i nekadašnje članice VTSV-a Milijane Buha o imenovanju njene sestre za sudiju u jednom od sudova. Bez obzira što Tegeltije i Buha nisu željeli potvrditi autentičnost snimka, osim da jesu razgovarali o mogućem sukobu interesa, dovođenjem Tegeltije u ovakav kontekst dodatno je narušen integritet pravosuđa, a posebno VSTV-a koji je krovno tijelo te piramide. 

Tegeltija tvrdi da je snimak montaža, ali da taj glas „liči“ na njegov. Ko god da je pokušao imitirati Tegeltijin govor u tome nije uspio, s obzirom da ima vještinu brzog izgovora riječi na vrlo neuobičajen način. Međunarodna zajednica što direktno što indirektno pozvala je Tegeltiju da podnese ostavku, a članove VSTV-a da poduzmu adekvatne korake.   

„Kadrovima iz Republike Srpske pa i meni kao članu Predsjedništva tamo nije sigurno boraviti. RS je spremna da garantuje svima bezbjednost bez obzira na nacionalnu pripadnost i bilo koju drugu“, kazao je Dodik. 

No, očito je predsjednik SNSD-a zaboravio da tu bezbjednost nije osjetio ubijeni David Dragičević, kao ni njegova porodica koja je na kraju morala izmjestiti grob svog djeteta u Austriju.  

Dodik je nastavio dalje sa optužbama navodeći da se Tegeltiji šalju poruke da će ga ubiti u Sarajevu koje je nazvao političkom monstrumom. Ako je i dobio prijetnje smrću, sigurno je da ta prijetnja nije bila vezana za Sarajevo. 

Dodik je stao u zaštitu Milana Tegeltije kao Srbina i predsjednika VSTV-a čime je direktno poručio da je on njegov čovjek, a svim drugim Srbima koji ostanu raditi u Sarajevu, a da nisu iz SNSD-a da su kupljeni. 

On je ponovio da je Republika Srpska napadnuta od „udruženog poduhvata muslimana iz Sarajeva, američke administracije bivše, dijela evropske administracije koja djeluje ovdje u BIH koja pokušava da namtene novi koncept građanske BiH“. Nervozno je Dodik pokušavao svu krivicu prebaciti na Sarajevo, na medije, na SDA, na izdajnike, ali nijednom nije spomenuo da će napustiti institucije BiH. Dodiku ne smetaju hiljade maraka koje dobija i on i Tegeltija i svi kadrovi zaposleni u institucijama BiH iz Budžeta države koju tako često negira i prognozira joj raspad pa čak i nasilnim putem. Nije Dodik govorio ni o hiljadama Srba koji svako jutro autobusima dolaze na radna mjesta u Sarajevo. Izlazne stanice su im Predsjedništvo BiH, Unitic, zgrada institucija BiH. Svjedočila sam situaciji kada Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa traže preko Google mape iako stoje udaljeni samo nekoliko desetina metara od zgrade Predsjedništva BiH.  

Zato ti je Milorade bolje da šutiš. A možeš i ti sa Tegeltijom zajedno podnijeti ostavku kad vam je tako mrzak glavni grad BiH. 

Odluka Milana Tegeltije o ostavci koju će najvjerovatnije podnijeti bit će poznata u četvrtak.  

#BiH