Članak

Biden dobio 264 elektorska glasa, čekaju se rezultati za nekoliko država

Rezultati još trebaju biti proglašeni u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, gdje prema najnovijem presjeku prebrojanih glasova vodi Trump.

(Patria) - Prebrojavanje glasova u četiri savezne američke države još uvijek traje. Već drugi dan SAD ne znaju ko će biti 46. predsjednik. 

8:30: Još uvijek nisu objavljeni rezultati za Georgiju, Pennsylvaniju, Sjevernu Karolinu gdje je u maloj prednosti Donald Trump. Njegov štab je u srijedu tužbama zatražio zaustavljanje prebrojavanja glasova u Georgiji, Pennsylvaniji i Michiganu, a u Wisconsinu je zatraženo ponovno prebrojavanje glasova. 

Novi rezultati američkih izbora, koji će možda otkriti i konačnog pobjednika, trebali bi biti poznati u poslijepopodnevnim satima po srednjoeuropskom vremenu, kad se očekuju ažurirani podaci iz Nevade, Georgije i Arizone.

U nekoliko američkih država održani su protesti pristalica oba kandidata. Bidenove pristalice traže da se prebroji svaki glas, a Trumpove traže zaustavljanje brojanja glasova. 

2:00 Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden osvojio je ključnu saveznu državu Michigan, objavili su CNN, NBC i New York Times, čime je došao na korak do Bijele kuće. Michigan daje 16 elektora u izborni kolegij, što znači da je Biden došao do 264 od potrebnih 270 elektora za pobjedu. Neki od vodećih američkih medija objavili su da Biden ima 264 elektorska glasa, dok CNN još uvijek drži 253. 

Bivšeg američkog potpredsjednika još samo pobjeda u Nevadi, gdje tijesno vodi, dijeli od Bijele kuće. U toj državi, međutim, konačan broj glasova neće biti poznat prije četvrtka.

Rezultati još trebaju biti proglašeni u Pennsylvaniji, Georgiji i Sjevernoj Karolini, gdje prema najnovijem presjeku prebrojanih glasova vodi Trump. Sjeverna Karolina nosi 15 elektorskih glasova, Pennsylvanija 20. Rezultati se čekaju i za Arizonu. Riječ je o velikom broju glasova koji su pristilgi putem pošte. 

Kada je riječ o Senatu za sada vode republikanci. 

#BiH