Objavljeno u kategoriji Svijet na 12.01.2015 10:30:52

Bivši šef CIA-e na optuženičkoj klupi zbog ljubavne afere

FBI otkrio generalovu ljubavnu aferu s Paulom Broadwell

Državno tužilaštvo i FBI zatražili su podnošenje krivične prijave protiv bivšeg direktora CIA-e, generala s četiri zvjezdice Davida Petraeusa koji je prije dvije godine podnio ostavku na mjesto prvog čovjeka centralne američke obavještajne agencije nakon što je FBI otkrio ljubavnu aferu koja bi mogla kompromitirati nacionalnu sigurnost s obzirom na to da je, prema sigurnosnim službama, izložen mogućim ucjenama, prenosi novinska agencija Patria.

Na ministru pravosuđa Ericu Holdenu je da odluči o sljedećem koraku koji bi generala mogao strpati u zatvor. FBI je proveo istragu o Petraeusovoj ljubavnoj vezi s Paulom Broadwell, koautoricom njegove biografije, s kojom se upoznao 2010. dok je bio zapovjednik američkih snaga u Afganistanu, a ona ga je za vrlo bliskih druženja, čak i za jutarnjeg trčanja pokraj Kabula, intervjuirala.

Američko pravosuđe najviše zanima je li slavljeni američki general, zaslužan za uspješno povlačenje američkih vojnika iz Afganistana i Iraka, omogućio 40-godišnjoj ljubavnici, školovanoj na uglednom vojnom univerzitetu West Point na kojem se školovao i Petraeus, uvid u tajne podatke važne za američku nacionalnu sigurnost jer je FBI utvrdio da je bivša djelatnica američke vojske imala pristup njegovoj povjerljivoj pošti.

Petraeus kaže da nije odavao povjerljive informacije i odbio je nagodbu kojom bi se izbjegao sudski postupak. Mediji su doznali kako je Petraeus ljubovao i s Jill Kelley, libanonskog porijekla, a težinu ovoj vezi daje i sumnja da je Jill bila ljubavnica i Johna Allena, zapovjednika NATO-ovih trupa u Afganistanu, kojemu je prekinuta vojna karijera pa FBI strahuje da su šaputanja na jastuku mogla završiti ko zna gdje. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android