Objavljeno u kategoriji Svijet na 11.01.2015 20:44:23

Medijski magnat Murdoch razbjesnio Twitteraše: Muslimani su odgovorni za terorizam!

Murdoch: Emitovao program koji je rasplamsavao rat u Iraku

Samo u roku sat vremena hiljade korisnika društvene mreže Twitter reagovalo je na tvit koji je Rupert Murdoch objavio na ovoj društvenoj vezi, u vezi terorističkog napada na redakciju satiričnog časopisa Charlie Hebdo, u kojem je poginulo 12 osoba, prenosi novinska agencija Patria.  

Tvit koji je australijski medijski magnat Rupert Murdoch objavio na Twitteru, dok su se u Francuskoj dovršavale pripreme za “Marš jedinstva i solidarnosti”, uzbrkao je društvene mreže.

“Možda je većina muslimana miroljubiva, ali dok ne priznaju i unište svoj rastući džihadski rak moraju se držati odgovornim”, napisao je Murdoch, nakon čega su uslijedile ogromne reakcije.

Izjava Ruperta Murdocha, koji bi trebao biti jedan od najvećih zagovarača mira, jedinstva i sloge, naišla je na žestoke kritike zbog sadržajnog usmjeravanja na rasističke i terorističke napade i, posebno, stavljanja muslimana na metu.
Rupert Murdoch, koji u vlastitim rukama drži važnu medijsku moć, prije svega u Velikoj Britaniji i SAD-u, dugo godina je bio na meti kritika zbog emitovanja programa koji su rasplamsavali rat u Iraku.

Murdoch se nalazi pri vrhu ljestvice najbogatijih ljudi na svijetu, a njegova izjava koja je u javnost izašla samo nekoliko sati prije početka “Marša jedinstva i solidarnosti”, koji je u nedjelju okupio francuske građane, ocijenjena je veoma nesretnom.

Osim što nije u skladu sa duhom marša u kojem su, pored turskog premijera Ahmeta Davutoglua, predsjednika dvije države i premijera osam zemalja, učestvovali ministri velikog broja zemalja, izjava Ruperta Murdocha je suprotna i sa izjavom francuskog predsjednika Francoisa Hollandea koji je izjavio da “napadi nemaju nikakve veze sa islamom”.

Murdoch je zaboravio da je Ahmed Merabet,  jedan od policajaca koji je izgubio život u napadu, bio musliman, te da je zbog toga postao simbol ovog nemilog događaja. Napadi su privukli reakciju cijelog svijeta, prije svega lidera islamskih zemalja, a međunarodno javno mnijenje žestoko je osudilo ovaj teroristički napad.
 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android