Članak

Havić: Za cijeli USK dnevno smijemo poslati 50 uzoraka na KCUS, gubimo kontrolu nad epidemijom

Direktor Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ Hajrudin Havić potvrdio je u razgovoru za Patriju da zbog ograničenosti na 50 testova ne mogu adekvatno obraditi kontakte zaraženih.

BIHAĆ, (Patria) - Kantoni koji šalju uzorke na testiranje na Klinički centar Univerziteta u Sarajevu još uvijek su ograničeni na 50 uzoraka dnevno. 

Takav slučaj je i sa Unsko-sanskim kantonom. Prema presjeku koji je danas objavljen na osnovu analize 56 uzoraka od 21. oktobra 36 je novozaraženih. Dan prije bila su 32 potvrđena slučaja. Nadležni smatraju da je taj broj puno veći, te su uputili zahtjev KCUS-u za povećanjem broja testova.  

Direktor Kantonalne bolnice „Dr. Irfan Ljubijankić“ Hajrudin Havić potvrdio je u razgovoru za Patriju da zbog ograničenosti na 50 testova ne mogu adekvatno obraditi kontakte zaraženih.

„U Bihaću imamo 68 klastera, u Cazinu 38. Mi smo izgubili kontrolu nad epidemijom“, kazao je Havić. U Unsko-sanskom kantonu je 250.000 stanovnika ne računajući i hiljade migranata koji se nalaze na području USK. 

Trenutno su u bolnici u Bihaću smještena 24 pacijenta, 21 je pozitivan na koronavirus tri su na respiratoru, i za tri se čekaju rezultati. 

Havić ističe da je virus ušao u bolnicu te su četiri doktora pozitivna na Covid 19. Iz Doma zdravlja je 11 doktora u izolaciji. Kada je riječ o testovima i zaštitnoj opremi direktor bolnice ističe da sve imaju ali da se mora povećati broj testiranja. 

„Krizni štab USK je tražio da se poveća broj testiranja“, kazao je Havić dodavši da još uvijek čekaju odgovor KCUS-a. 

Ističe da bi krajem mjeseca (28. oktobra) trebao biti instaliran biosigurnosni laboratorij, a nakon toga i PCR aparat koji je nabavio UNDP za šest zdravstvenih ustanova među kojima je i Kantonalna bolnica. Na taj način Kantonalna bolnica mogla bi sama vršiti testiranje uzoraka. 

Jedna od preporuka Federalnog kriznog štaba je da se državljani BiH suzdrže od dolazaka u BiH naročito ako dolaze iz zemalja sa visokom transmisijom Covid 19. Ukoliko se ovakva situacija nastavi Vijeće ministara BiH moglo bi pooštriti uslove ulaska u BiH i za bh. državljane odnosno da imaju negativan PCR test pri ulasku.  

#BiH