Objavljeno u kategoriji Region na 11.01.2015 09:14:07

Josipović glasao među prvima, pozvao birače da izađu u što većem broju

Josipović na biralištu bio u 7:15 sati

Birališta za drugi krug glasanja za predsjednika Hrvatske otvorena su jutros u 7 sati, a bit će zatvorena u 19 sati, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Oko 3,8 miliona hrvatskih birača odlučit će ko će biti novi predsjednik Hrvatske.

U drugom izbornom krugu može se glasati za aktuelnog predsjednika Ivu Josipovića i Kolindu Grabar - Kitarović. 

Za predsjednika, odnosno predsjednicu, može se glasati na 6.352 biračka mjesta, u Hrvatskoj ih je 6.260, u inozemstvu 92.

U 20 sati DIP će na svojim stranicama početi objavu prvih podataka o izbornim rezultatima koje će neprestano ažurirati. Povjerenstvo će u 22 sata održati konferenciju za novinare na kojoj će objaviti prve neslužbene izborne rezultate.

Ivo Josipović glasao je malo poslije otvaranja birališta, u 7,15 sati na svom biračkom mjestu u Palmotićevoj ulici u Zagrebu.

- Izašao sam među prvima upravo zato da to bude poziv našim sugrađankama i sugrađanima da iskoriste svoje biračko pravo, izađu na izbore i daju svoj glas onome kandidatu za kojega smatraju da je najbolji - izjavio je Josipović novinarima.

Josipović je dodao kako očekuje i rekordno visoku izlaznost pa i svojim primjerom želi svima biti poticaj da izađu na izbore.
On je dao kratku izjavu i o odnosu sa BiH.

- Imamo stabilnu vanjsku politiku, pa i u odnosu na Bosnu i Hercegovinu. Nastavit ću podržavati put Bosne i Hercegovine prema Europskoj uniji, nastavit ću isto tako biti prijatelj Bosne i Hercegovine i nastojati pomoći da se unutar BiH postigne sporazum o ustroju BiH i o jednakopravnosti građana. Naravno, to je unutarnja stvar BiH, ali prijatelji uvijek dobro dođu. I naravno, nastavit ću suradnju sa svim narodima, a posebno s hrvatskim narodom u BiH - rekao je Josipović.

Kada je riječ o odnosu prema Srbiji, dodao je da ni tu nema nikakvih promjena.

- Srbija je naša susjedna zemlja, prijateljska zemlja, imamo puno otvorenih pitanja i ta pitanja valja riješiti. Podržavat ćemo Srbiju na putu u EU, ali mora ispuniti sve one uvjete koje smo ispunili i mi u Hrvatskoj - kazao je Josipović.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android