Objavljeno u kategoriji Svijet na 10.01.2015 14:41:14

Masakr u Nigeriji, Boko Haram ubio 2.000 ljudi

Boko Haram zaprijetio širenje terorističkih aktivnosti

Oko 2.000 ljudi ubijeno je u masakru koji su počinili pripadnici islamističke organizacije Boko Haram u Nigeriji. 

U saopštenju organizacije Amnesti internešnal navodi se da je ovo najsmrtonosniji napad u istoriji te terorističke organizacije, a dogodio se u gradu Baga, koji se nalazi nedaleko od granice sa Čadom, prenosi novinska agencija Patria. 

Kontinuirani napadi džihadista trajali su od srijede do petka, a jedan od lokalnih zvaničnika Baba Aba Hasan istakao je da su žrtve uglavnom djeca, žene i starije osobe, koje nisu uspjele da pobjegnu pred naletom ekstremista.

“Pokolj koji su počinili teroristi Boko Harama je nezamisliv. Odustali smo od prebrojavanja mrtvih. Niko to ne može da učini. Ima mnogo teško ranjenih, koji su do sada vjerovatno preminuli“, rekao je Muhamed Aba Gava, portparol civilne odbrane.

Organizacija Amnesti internešnal je izdala saopštenje u kojem navodi da je prema prvim izvještajima poginulo 2.000 ljudi.

“Ako je taj broj tačan, to znači da je teror Boko Harama potpuno eskalirao“, smatra Danijel Ejr, istraživač AI za Nigeriju.

Ovaj napad dogodio se pet sedmica prije najavljenog održavanja predsjedničkih izbora u Nigeriji, a tri sjeveroistočne države zatražile od vlasti da pojačaju prisustvo vojske.

Najveći zločin koji su prethodno počinili pripadnici Boko Harama dogodio se 14. marta 2014. godine, kada je ubijeno više od 600 ljudi.

Boko Haram prijeti da proširi svoju terorističku aktivnost, u snimku objavljenom prošle sedmice najavili su akcije u Kamerunu.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android