Članak

Ko da je neko lud: Kako Vučić vojnom vježbom pokazuje silu i uspostavlja regionalni mir

Dodik je poslije vježbe na poligonu Pešter čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću

Piš: A. Čorbo-Zećo


Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da današnja vježba Vojske Srbije ohrabruje i pokazuje da Srbija može uspješno da odbrani državnost i suverenitet.

Dodik je poslije vježbe na poligonu Pešter čestitao predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću na, kako je rekao, "naporima koje je uložio da modernizuje vojsku".

Vučiću je čestitao i zbog "napora da pokaže da se Srbija zalaže za uspostavljanje regionalnog mira, ali da je spremna da odlučno odbrani svoju teritoriju".

Vrlo suptilno nameće se pitanje od koga se to Srbija brani i ko je napada. Tradicionalno, iz Beograda su kretali napadi i priprema agresije. 
 
Vučić je naglasio da ova vojna vježba nije uperena ni protiv koga i da Vojska Srbije pripada jednako svim narodima koji žive u Srbiji.

Ovom prilikom ne mogu da ne citiram bivšeg glavnokomandujućeg američkih kopnenih snaga u Evropi, generala Fredericka Bena Hodgesa koji se zapitao povodom isporuke Srbiji prvog dijela ruskog PVO sistema Pancir, od koga Srbija smatra da treba da se brani.

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji", rekao je Hodges za Glas Amerike.

Srbija bi na mnogo bolji način mogla da ulaže dragocijena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost. 

"Umjesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih prijetnji iz vazduha", ocijenio je Hodges.

Danas bi Vučić mogao komšije ostaviti na miru, poštovati suverenitet BiH i Milorada Dodika posmatrati kao komšiju a ne sastavni dio svoje vlasti.

Godinama iz Beograda slušamo pozive na rat. Ali, Vučićev režim dobije napade čuje li se i hrabriji šapat od Bošnjaka. Sjetite se izjave Nasera Orića da prijetnje Bošnjacima iz Srbije nikad nisu prestale. 

Odmah nakon rata akademik SANU Matija Bećković je svojom poemom “Ćeraćemo se” najavio sljedeći rat protiv Bošnjaka. Naser Orić ga je citirao i upozorio na te prijetnje. Vučić i njegovi su odmah pobjesnili. Već godinama otvorene ratne prijetnje i huškanja upućuju se iz Srbije protiv BiH. 
Ovo današnje prizivanje na mir je samo balon koji kada pukne ogoli namjere Srbije koje nikada nisu bile mirne i dobrosusjedske. Sve dok i Dodik sjedi na vježbama poruka je Bosancima jasna. Priča o miru je floskula, izgovorena zbog stranaca, ali i oni su već odavno pročitali takvu politiku. 

#BiH #MiloradDodik #AleksandarVučić