Objavljeno u kategoriji Svijet na 09.01.2015 10:58:05

Kormak: BiH je raskršće kultura i jedva čekam da se upoznam sa njima

Kormak uskoro u BiH

Američka ambasadorica Morin Kormak (Maureen Cormack) nakon što je položila zakletvu, uskoro stiže u BiH kako bi preuzela dužnost ambasadorice nakon što je u avgustu 2013. godine iz BiH otišao bivši ambasador Patrick Moon, piše bh. novinska agencija Patria.

Kormak je svim građanima BiH uputila poruku da su SAD već dugo odani prijatelj i saveznik BiH.

- Ja se radujem što ću raditi s vama i s našim evropskim parnerima da bismo vašu zemlju vratili na pravi put priključenja EU i NATO savezu.

A SAD su i dalje odlučne da budu vaš najjači partner na tom putovanju. Kad god moj suprug i ja posjetimo spomenik Linkolnu (Ambraham op.a.) sjetimo se zašto je to moj omiljeni spomenik u Vašingtonu.

Predsjednik Linkoln vodio je moju zemlju u njenim najtežim trenucima i uspostavio jedinstvenu Ameriku u kojoj se poštuju i štite prava njenih građana. Kao američki diplomata u Poljskoj i Južnoj Koreji, lično sam se upoznala sa izazovimja sa kojima se tranzicijske zemlje moraju suočiti i direktno sam komunicirala sa građanima zemalja u kojima sam radila da bih čula njihova mišljenja.

Moj cilj će biti da podržim vaše napore da izgradite jedinstvenu, demokratsku i prosperitetnu budućnost.

BiH je raskršće kultura i ja jedva čekam da se upoznam sa svima njima. Moja porodica obogaćena je mišljenjem različitih kultura iz Irske, Engleske, Škotske i Njemačke. Moj suprug Bill i ja ćemo uskoro doći u Sarajevo, a naše troje djece jedva čekaju da nas dođu posjetiti – kazala je Kormak u svom pbraćanju.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android