Objavljeno u kategoriji Region na 08.01.2015 16:22:17

8.000 mladih iz regiona upoznalo se s radom MKSJ-a

Projekat pokrenut 2011. godine

Outreach program Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) nedavno je okončao treću fazu prezentacija u srednjim školama i predavanja na fakultetima o mandatu i dostignućima Međunarodnog suda kojom je obuhvaćeno ukupno 2.332 učenika i studenata širom bivše Jugoslavije, saopćeno je, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Projekat Outreach program namijenjen mladima dio je kontinuiranih napora MKSJ da se obrati mladim generacijama širom regiona i pruži im informacije o radu Međunarodnog suda, kao i o širim pitanjima pravde u tranziciji i obnove nakon sukoba.

Počevši od decembra 2013. godine, predstavnici Outreach programa su posjetili 26 srednjih škola i održali 24 predavanja na univerzitetima širom Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije, Srbije i Kosova. Mladi su imali priliku da razgovaraju sa osobljem Međunarodnog suda i prate multimedijalne prezentacije sa snimcima svjedočenja i dokaznih predmeta iznesenih tokom suđenja.

Osim toga, za profesore pet sarajevskih gimnazija organizovan je program ‘obuke edukatora’ kako bi se oni osposobili da nastave diskusiju o radu Međunarodnog suda u školama u kojima predaju.

Do sada je ovim projektom koji je pokrenut u decembru 2011. godine, obuhvaćeno više od 8.000 učenika i studenata širom regiona.

Outreach program uživa podršku Evropske unije, a njegov rad s mladima u bivšoj Jugoslaviji velikodušno podržava Vlada Finske.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android