Članak

Nakon ostavke Čampare SDA se nije oglasila, podrške kolega iz opozicije

S obzirom da se postavlja pitanje da li će Čampara sada učestvovati u novoj većini u Skupštini KS Konaković je kazao da postoje ruke i bez Čampare i bez SBB-a.

SARAJEVO, (Patria) – Nakon ostavke Aljoše Čampare na mjesto člana Predsjedništva SDA uslijedile su reakcije njegovih kolega iz drugih političkih stranaka. 

Elmedin Konaković, nekadašnji dugogodišnji član SDA a od 2018. godine predsjednik Naroda i pravde, rekao je danas za N1 da nije iznenađen potezom Aljoše Čampare.

''Nisam posebno iznenađen jer postoji jedan kontinuitet ukazivanja na loše procese unutar SDA, a s druge stranke vidio sam da mu je SDA odgovarala napadima i podmetanjima. Nisam iznenađen, ali nisam imao ni posebne informacije. Čini mi se da je ista matrica, svi što smo pokušali nešto mijenjati doživljavali smo napade. Čampara nije ni prvi, ni zadnji'', rekao je Konaković ističući da je očigledno kako stvari ne štimaju u SDA. 

S obzirom da se postavlja pitanje da li će Čampara sada učestvovati u novoj većini u Skupštini KS Konaković je kazao da postoje ruke i bez Čampare i bez SBB-a.

Saša Magazinović iz SDP-a oglasio se na Facebooku o Čamparinoj ostavci. 

“Ne ulazeći u političke stavove i dosadašnje aktivnosti Aljoše Čampare (sa nekim sam se slagao, sa nekima apsolutno ne) treba jasno reći da je ovo primjer kako se stranke odriču, da kažem preciznije tjeraju od sebe, politički kapacitirane i sposobne ljude. Njihova mjesta zauzimaju daleko manje sposobni, često i politički polupismeni, bez svog stava, ali lojalni nekome i nečemu. To se dešava iz razloga koji su sve samo ne interes stranke, članstva, pa i društva u cjelini. U pravilu za takve poteze stranke plaćaju visoku političku cijenu što će i sada biti slučaj”, naveo je Magazinović.

Kolega iz Skupštine KS Igor Stojanović (SDP BiH) istakao je kako je Čmapara jedini iz SDA reagirao na napad šefa kabineta Bakira Izetbegovića prema njemu i ogradio se na čemu mu je zahvalan. 

“Kada me je šef kabineta uporedio sa Dodikom, Čampara je tvrdio da zna da je to stav SDA, da bi napustio tu stranku odmah. I tad sam mu pokušao objasniti da je, nažalost, to i stav i politika većine ljudi u SDA. Danas je Aljoša Čampara napustio Predsjedništvo SDA zbog nepotizma, korupcije i loše politike. Još uvijek nije napustio SDA. Šta god da se desi u budućnosti vezano za Vladu KS, jasno je da za 25 godina promašene politike u kojoj je SDA bila nezaobilazan akter,  moramo ponuditi bolja i kvalitetnija rješenja.  Bolja nego što je bila i Vlada šestorke.  I politike koje će obezbijediti da je bitnije kako šta radiš, nego kako se zoveš, koje si nacije,  pa čak i koja si stranka.  Kako se zoveš, koje si nacije i vjere su politike koje žele da razgrade BiH.  Nova generacija i nove političke snage moraju ponuditi put dogovora, razvoja i rezultata rada. To je jedini put za napredak”, naveo je Stojanović. 

Politička analitičarka Ivana Marić među prvima je ragirala na ostavku Aljoše Čampare čestitajući mu na 
“odvažnom potezu.”

“Navikli smo da političari mijenjaju dresove da bi ostvarili neku korist ali je malo onih koji su spremni izaći iz zone komfora i odreći se beneficija. P.S. nema više sumnje da će petorka preuzeti Vladu KS od SD(F)A koalicije”, navela je Marić. 
 

#BiH