Objavljeno u kategoriji Svijet na 07.01.2015 15:21:29

Svjedoci progovaraju: Govorili su čistim francuskim i rekli su da su Al-Qaida

Smrtno stradalo najmanje 12 osoba

Brojni su svjedoci stravičnog napada na satirični magazin Charlie Habdo u srcu Pariza. Među njima je žena koja je pustila napadače u zgradu jer su joj zaprijetili oružjem, prenosi novinska agencija Patria.

Nekoliko svjedoka krvavog pohoda tri teško naoružana napadača, su novinari agencije koja je radila u zgradi u koji su bili i uredi Charliea Habdoa.

Zaposlenica u Charlieju Habdou Corine Rey, koja je svoje karikature potpisivala sa 'Coco', rekla je kako je ona pustila napadače u zgradu kada su joj zaprijetili oružjem.

- Upucali su Wolinskog, Cabua, trajalo je oko pet minuta, ja sam se sakrila pod stol, govorili su savršenim francuskim... rekli su da su Al-Qaida - rekla je Rey.

- Čuli smo pucnjavu na ulici. Vidjeli smo muškarce s kapuljačama koji su nosili kalašnjikove kako ulaze u zgradu. Pozvali smo policiju. Nakon nekoliko minuta čuli smo pucnjavu. Popeli smo se na krov.

Desetak minuta kasnije, vidjeli smo dva naoružana muškarca koja odlaze na ulicu. Tri su policajca stigla na biciklima ali su otišli jer su napadači bili naoružani. Čulo se još mnogo pucnjave na ulici. Napadači su se odvezli u automobilu - ispričao je jedan do novinara.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android