Objavljeno u kategoriji BiH na 26.03.2014 00:00:00

Nije postignut konsenzus o Ukrajini

Sjednica Predsjedništva BiH: Nema jedinstvenog stava o Ukrajini

Predsjedništvo BiH održalo je sjednicu na kojoj je razmatrana situacija u Ukrajini i prijedlog teksta rezolucije pod nazivom “Teritorijalni integritet Ukrajine”, koji će biti podnesen Generalnoj skupštini UN-a na glasanje 27. marta 2014. godine.

Rezoluciju SAD-a je kosponzorirala 41 zemlja članica UN-a, među kojima su sve zemlje EU, Moldavija, Gruzija, Crna Gora, Turska, Kanada i dr. Iz regije Rezoluciju nisu kosponzorirale BiH, Makedonija i Srbija.

 Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić glasali su za Rezoluciju, ali srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije, te zbog odnosa glasanj 2:1 nije postignut konsenzus o usvajanju teksta Rezolucije.

 U skladu s članom 42. stav 1. b) i stav 2. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 10/13 i 32/13), predsjedavajući Predsjedništva BiH će ovu tačku kao obaveznu uvrstiti na iduću sjednicu.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo i saglasnost za pridruživanje izjavama visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku Ketrin Ešton (Ashton) o uvođenju restriktivnih mjera, s obzirom na djelovanja kojima se podstiče ili ugrožava teritorijalna cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Podsjećamo, BiH se nije pridružila izjavama što je prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju trebala uraditi. Kako je to najavio srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović protekle sedmice na današnjoj sjednici on je ostao pri svom ranijem stavu i glasao je protiv pridruživanja BiH ovoj izjavi.

Nakon glasanja opet je rezultat bio 2:1 tako da ni o ovom pitanju nije postignut konsenzus.

U skladu s članom 42. stav 1. b) i stav 2. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 10/13 i 32/13), predsjedavajući Predsjedništva BiH će ovu tačku kao obaveznu uvrstiti na iduću sjednicu.

Napominjemo, da sutra i u petak u BiH dolaze šefovi diplomatija Austrije, Mađarske, Hrvatske i Velike Britanije kako bi se razgovaralo o aktuelnoj političkoj situaciji i situaciji u Ukrajini. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android