Članak

Sukob interesa: Imenovanjem Kahrimana na čelo BH Telecoma prekršen Statut i zakon!

Statut BH Telecoma je jasan - za generalnog direktora i izvršne direktore ne mogu biti imenovana lica koja vrše funkciju u političkim strankama.

(Patria) - Nadzorni odbor BH Telecoma je uz prethodnu saglasnost Vlade FBiH imenovao Sedina Kahrimana za generalnog direktora ovog dioničkog društva.
Kahriman je do sada bio v.d. generalnog direktora, a na novoj funkciji će se zadržati četiri godine.

No, i kod ovog imenovanja imali smo tipično SDA ponašanje kada je riječ o kadroviranju. Oni izaberu osobu i onda mu nađu poziciju. 

Kada je riječ o Kahrimanu on je u sukobu interesa, jer se istovremeno nalazi i na čelu Kadrovske komisije SDA Sarajevo!?

Kahriman je inače blizak Asimu Sarajliću, što ga je i dovelo na čelo Komisije.

Ovakvim izborom samo će se pokazati ono što su već svi znali. Sarajlić se formalno „sklonio ustranu“, dok će uz odobrenje Bakira Izetbegovića očito ostati glavni kadrovik SDA. Kahriman je dokaz tome.

Statut BH Telecoma je jasan - za generalnog direktora i izvršne direktore ne mogu biti imenovana lica koja vrše funkciju u političkim strankama. Osim kršenja statuta prekršen je Zakon o sukobu interesa.

Vlada FBiH, podsjećamo, dala je prošle sedmice prethodnu saglasnost Nadzornom odboru BH Telecoma Sarajevo za donošenje odluke o imenovanju Kahrimana za generalnog direktora ovog dioničkog društva, na period od četiri godine. 

Kahriman je do sada bio v.d. generalnog direktora.
 

#BiH