Objavljeno u kategoriji BiH na 26.03.2014 00:00:00

Mekgafi: Zastrašivanje novinara je neprihvatljivo

Mekgafi: Ovo nije prvi incident ovakve vrste

Jučerašnji plakati sa likom novinarke "Dnevnog avaza" Semire Degirmendžić koji su polijepljeni po Sarajevu, za Delegaciju EU u BiH imaju samo jedno značenje, da je to zastrašivanje novinara. Portparol Delegacije Evropske unije i specijalnog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Andy McGuffie kazao je:

- Osuđujemo sve pokušaje zastrašivanja novinara ili medijskih kuća i podržavamo pozive za istraživanje takvih akcija od strane nadležnih vlasti. Neprihvatljivo je da novinari budu meta takvih kampanja. Pozivamo sve snage u društvu i građane da podrže maksimalno poštovanje novinarske profesije. Ovo nije prvi takav incident u BiH ove godine i u tom pogledu zemlja bi trebala paziti na svoj ​​međunarodni ugled - kazao je McGuffie.

U saopćenju koje je stiglo iz Delegacije EU još se navodi:

-  Istovremeno, ističemo potrebu da se novinari i medijske kuće pridržavaju najvećeg stepena profesionalne etike te da osiguraju da rade u skladu sa zakonom. Bosna i Hercegovina treba odgovorne medije. Ako ne postoje slobodni mediji, građani su uskraćeni za balansirane, činjenično tačne i pouzdane informacije. Slobodni mediji grade demokratiju i efikasne institucije. Iz tog razloga, slobodni mediji nisu nešto o čemu EU pregovara. Oni su preduslov za slobodu izražavanja te, kao dio političkih kriterija iz Kopenhagena, sastavni dio puta ka članstvu EU. To je razlog zbog kojeg je Evropska komisija nedavno predstavila Smjernice za našu podršku slobodi medija i medijskom integritetu u zemljama proširenja - zaključeno je u saopćenju.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android