Objavljeno u kategoriji BiH na 26.03.2014 00:00:00

Džaferović šuti o Alispahiću, Mehmedović kaže da je smijenjen ispod žita

Džaferović: Potražite Sarajlića, ja ne bih o tome

Poslanici Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas nisu bili raspoloženi da komentiraju aktuelna dešavanja u njihovoj stranci, posebno intervjuu Bakira Alispahića portalu „Klix“, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Alispahić se nakon duže šutnje oglasio u javnosti i založio za reforme u SDA kritizirajući odluku aktuelnog rukovodstva da raspusti Odbor za sigurnost te ukazujući na sve manje demokratičnosti i dijaloga unutar stranke.

Šefik Džaferović, član Predsjedništva SDA i zastupnik u Parlamentu BiH je za NAP rekao da on ne želi govoriti o tome dajući preporuku da o tome razgovaramo sa Asimom Sarajlićem, potpredsjednikom SDA. Međutim, Sarajlić danas nije bio prisutan na sjednici Predstavničkog doma PSBiH.

- On kasni, doći će sigurno, ali o toj temi ja ne mogu govoriti. Rasporedili smo se i otprilike svako ima svoj domen u kojem može nešto komentirati – kazao je Džaferović. No, uzalud smo čekali Sarajlića, a ni drugi zastupnici nisu iznosili svoj stav.

S druge strane, Šemsudin Mehmedović je za NAP rekao da iako nije u vrhu SDA, smatra da je najveći problem za ovu stranku činjenica da je predsjednik SDA Sulejman Tihić bolestan. On je iznio stav da je smjena Odbora za sigurnost urađena „ispod žita“.

- Smatram da je smjena Odbora za sigurnost SDA urađena ispod žita. Moje mišljenje je da je ovo krajnje bespotreban potez u ovom trenutku, ali šta je tu je. Moja stranka ima problem što je predsjednik bolestan, ali statutarno je definisano da zamjenik predsjednika obavlja funkciju predsjednika. E, sad to što ima različitih disonantnih tonova i problema oko određenih političkih pitanja je normalno. Mi smo velika politička stranka i to je sasvim očekivano – kazao je Memedović za NAP.

Alispahić u intervjuu za Klix.ba je kazao da SDA mora otvoriti prostor za mlađe, kompetentne kadrove kojima će se dati stvarna uloga, a ne da budu puka statistika napominjući da mogu njega istjerati iz SDA, ali ne mogu istjerati SDA iz njega.

Poslanik Mehmedović se osvrnuo i na ankete o tome ko će biti novi predsjednik SDA.  

- Očito je da je poruka javnosti takva da se želi da predsjednika političke partije bira čitavo članstvo. Rezultati su pokazali da podršku imaju u javnosti manje poznati kandidati, ali nisu nepoznati za članstvo SDA i obrnuto - onima koji se predstavljaju liderima izostala je podrška – dodao je Mehmedović.

 

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android