Objavljeno u kategoriji BiH na 26.03.2014 00:00:00

Igre gradskih vlasti: Bandić od 2009. godine govori o trećem entitetu!

Faksimil teksta iz decembra 2009. godine: Izjava u Mostaru

Gradsko vijeće Sarajeva oduzelo je danas Milanu Bandiću titulu počasnog građanina Sarajeva, koja mu je dodijeljena samo prije nekoliko sedmica, i to zbog podrške trećem entitetu. No, gradonačelnik Zagreba već godinama ima jednak stav o tom pitanju, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Bandiću je na inicijativu dogradonačelnika Sarajeva Aljoše Čampare, oduzeta titula koju mu je ovo isto Gradsko vijeće dodijelilo, iako je još 2009. godine jednako otvoreno govorio o trećem entitetu. Primjerice, Bandić je 16. decembra 2009. godine na tribini u okviru predsjedničke kampanje u Žepču govorio o trećem entitetu i to uvijek kao posljednjem rješenju.  

- Ako se unutar institucija BiH ne pronađe rješenje da Hrvati postanu ravnopravni, onda hrvatski narod u BiH neće imati drugu opciju nego tražiti svoj treći entitet. Danas Hrvati od zajamčene ravnopravnosti imaju malo. Ne zagovaram treći entitet s ove govornice, ali sve pokazuje da stvari idu u tom smjeru – kazao je tada Bandić.

Također, dan kasnije u Ljubuškom je ponudio jednak stav kazavši da ako u BiH ne bude dogovora onda će poduprijeti treći entitet. Tokom iste turneje, u Mostaru je precizirao svoj stav.

- Smatram da još nije potrošena ukupna nada u BiH te da se unutar institucija kroz izmjene Ustava još jedanput pokuša vidjeti što se može napraviti. Ukoliko ostane na cementiranim odnosima, što je u Federaciji BiH preglasavanje i majorizacija sa jedne, a sa druge strane čvrst stav srpskih predstavnika da se niko ne može vratiti na ognjište, bojim se da to neće dobro završiti te da Hrvatima ne preostaje ništa drugo nego posegnuti za trećim entitetom. Ja ga ne zagovaram niti priželjkujem, ali bojim se ukoliko ne bude dovoljno razuma unutra predstavnika tri naroda u BiH da je to onda neminovnost - kazao je Bandić još 2009. godine.

No, ti svima poznati stavovi Bandića, o poziciji Hrvata do prije dva mjeseca nisu bili nikakva prepreka Gradskom vijeću Sarajeva da mu dodijeli titulu. Ali, sad kada se bliže izbori, Bandićeva izjava je gradskim političarima razlog da mu se oduzme titula, prenosi NAP.

Neosporno je da stavovi zagrebačkog gradonačelnika o trećem entitetu nisu prihvatljivi većini stanovnika BiH, ali su oni bili od ranije poznati, a ni titula počasnog građanina mu nije dodijeljena zbog njegovih političkih stavova, nego zbog prijateljskog odnosa prema glavnom gradu.   

 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android