Članak

U ONLINE FORMATU Film Pjera Žalice večeras otvara 26. Sarajevo Film Festival

Prije samog početka filma, publiku širom svijeta iz Sarajeva će pozdraviti direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

SARAJEVO, (Patria) - Na online platformi ondemand.sff.ba večeras će biti otvoren 26. Sarajevo Film Festival, filmom "Koncentriši se, baba" Pjera Žalice.

Prije samog početka filma, publiku širom svijeta iz Sarajeva će pozdraviti direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra.

Voditeljica ceremonije otvaranja ovogodišnjeg izdanja Sarajevo Film Festivala, koji se održava online, bit će bosanskohercegovačka glumica Belma Salkunić, koja je ostvarila glavnu ulogu u novom filmu Ognjena Sviličića, “Glas”. Publika ga ima priliku pogledati u ovogodišnjem programu "U fokusu".

Zbog epidemiološke situacije u Kantonu Sarajevo, 26. Sarajevo Film Festival u potpunosti će biti održan u online formatu.

Gledaoci iz cijele Bosne i Hercegovine i regije na onlajn platformi ondemand.sff.ba će moći gledati filmske programe Sarajevo Film Festivala. Putem ove platforme gledaocima će biti omogućen pristup i pratećim programima, kao što su predavanja i razgovori sa autorima.

Za nagrade Srce Sarajeva u Takmičarskim programima 26. Sarajevo Film Festivala takmičit će se 49 filmova.

U četiri takmičarske selekcije – igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, čak 29 filmova će zabilježiti svjetsku, šest međunarodnu, dva evropsku, 11 regionalnu i jedan bosanskohercegovačku premijeru.

Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa – igrani film, u program je uvrstila osam filmova, od kojih će četiri imati svjetsku, jedan evropsku, a tri regionalnu premijeru.

Rada Šešić, selektorica Takmičarskog programa – dokumentarni film, selektirala je 16 filmova. Osam će u Sarajevu zabilježiti svjetsku, dva međunarodnu, jedan evropsku, četiri regionalnu, a jedan bh. premijeru.

U Takmičarskom programu – kratki film, prema odluci selektorice Elme Tataragić, ove godine će biti deset filmova – sedam će imati svjetsku, jedan međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Asja Krsmanović, selektorica Takmičarskog programa – studentski film, u program je uvrstila 15 filmova, od kojih će deset imati svjetsku, tri međunarodnu, a dva regionalnu premijeru.

Program obuhvata filmove i autore iz Albanije, Armenije, Austrije, Azerbejdžana, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Grčke, Gruzije, Mađarske, Kosova, Sjeverne Makedonije, Malte, Moldavije, Crne Gore, Rumunije, Srbije, Slovenije i Turske.

#BiH