Članak

Ko se više i s kojim pravom igra našim životima: I Zakon kaže, vrijeme je za prinudnu upravu!

I jasno je da je ugrožen proces, ali se ne poštuje zakon.

A. Čorbo-Zećo


U izvanrednim okolnostima, ako je ugrožen proces pružanja zdravstvene zaštite ili postoji neposredna opasnost po život i zdravlje ljudi, direktor je dužan o tim okolnostima bez odgađanja obavijestiti nadležno ministarstvo zdravstva i nadležni zavod za javno zdravstvo, jasno stoji u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

I jasno je da je ugrožen proces, ali se ne poštuje zakon.

Javnost je u panici. Ima mjesta na Podhrastovima, nema mjesta na Podhrastovima. Pravi se neki poluizolatorij na Bjelavama (za lakše i poluteške oboljele), gdje ćemo s najtežim niko ne zna, Sebija Izetbegović, direktorica KCUS-a traži da Opća bolnica “Abdulah Nakaš” pravi neki izolatorij!?

Za prve pacijente u izolatoriju na Bjelavama koji je privremenog karaktera sve je čini se spremno, sve osim kadrova. Sve osim kadra(!?)

Izolatorij je pripremljen uslijed velikog broja zaraženih koronavirusom i apela KCUS-a da je izolatorij u Podhrastovima pun i da ne može primiti više pacijenata.

Da bi isti profunkcionisao jučer je organizovan sastanak rukovodilaca zdravstvenih ustanova kako bi se dogovorili koliko će kadra ustupiti koja ustanova, međutim u ime KCUS-a nije niko došao.

Opća bolnica po zakonu kao ustanova koja pruža sekundarni nivo zaštite nije dužna nikakav izolatorij praviti. Opća bolnica nema infektologe, epidemiologe. 

Vraćam se na Zakon i citirani član. Je li dr. Izetbegović obavijestila nadležno ministarstvo. Ne znamo! Nema ni ministra, on je po našim saznanjima bolestan, ali nas uvjeravaju da smo zaštićeni, da je sve uredu.

Nema ni kantonalnog ministra. Otišao Rusmir Mesihović sada ne mogu da se dogovore DF i SBB ko će koga podržati, a životi se nevjerovatnom brzinom gase. Smrtnost osoba na respiratorima skoro 100 postotna!

Jesu li se stvorili uvjeti za prinudnu upravu. 

Upravni odbor je dužan razriješiti direktora i prije isteka mandata za koji je imenovan ako svojim nesavjesnim ili nepravilnim radom prouzrokuje zdravstvenoj ustanovi veću štetu, zanemaruje ili nemarno vrši svoju dužnost tako da su nastale ili mogu nastati veće smetnje u obavljanju djelatnosti zdravstvene ustanove. A, nastale su veće štete!

UO je dužan razriješiti direktora i ako je nalazom zdravstvene inspekcije ustanovljena povreda propisa i opštih akata zdravstvene ustanove ili nepravilnost u radu direktora. Ali mi ni to ne znamo, koja to inspekcija smije zakucati na vrata KCUS-a!?

Ko se i s kojim pravom igra našim životima.

Zar se od 1.472 kreveta na KCUS-u ne mogu naći još 100, jer znamo da hladni program ne rade, KCUS je poluprazan. Opravdanja da su i veći sistemi i bogatije  zemlje našle se pred kolapsom nisu valjana.

Znamo da su ljekari, zdravstveni radnici umorni, ali i pacijenti su na rubu snage. Više niko ne može da tolerira lične razmirice i sukobe zbog neizlječive ambicije da budeš prva.

Nevjerovatno zvuči i da se bivši direktor Opće bolnice stranačkom šefu Fahrudinu Radončiću hvalio sa 400 nekih kreveta.
Sada je jasno sve je tog 5. aprila bila promocija. Iz Ministarstva sigurnosti BiH tada je saopćeno da je direktor Opće bolnice Zlatko Kravić rekao da je ova bolnica spremna da sa 400 svojih potencijalnih kreveta prihvati najteže bolesnike i od koronavirusa, ali i druge.

S kojim pravom nas lažu tamo gdje smo najosjetljiviji – na zdravlju.

S kojim pravom Sebija Izetbegović se ogradila šiljatom ogradom i osigurava se sa sto zaštitara i kojim pravom ne nudi izvještaje o radu.

Više od milijardu i 800 miliona maraka prihodi su u zdravstvu Federacije BiH. S kojim pravom mi ne znamo kako se to troši.

Zabrinjavajuća je šutnja nadležnih o stanju na KCUS-u. Federalno ministarstvo na čijem je čelu Vjekoslav Mandić (HDZ BiH) nikada se još nije oglasio o odlascima ljekara, Ljekarska komora i KS i FBiH šute o progonu svojih kolega, KCUS godinama ne kontroliše ni federalna inspekcija niti žele odgovoriti kada su posljednji put proveli inspekcijski nadzor. 

Da li mi kao pacijenti od čijih se plaća uredno odbija naknada za zdravstvo imamo ikakva prava osim što molimo Boga da ostane zdravo ili pišemo pisma da ćemo u slučaju bolesti ipak ostati kući!
 

#BiH