Objavljeno u kategoriji BiH na 26.03.2014 00:00:00

Džaferović: BiH će postati članica NATO-a prije ili kasnije

Nastavljena sjednica Predstavničkog doma PSBiH

U Sarajevu je nastavljena prekinuta sjednica Predstavničkog doma PSBiH od 13. marta. Između ostalog poslanici će razmatrati i Prijedlog zakona o utvrđivanju visine plate zaposlenih u institucijama BiH, a što je u proceduru stavio Milorad Živković iz SNSD-a. Također poslanici će raspravljati i o Prijedlogu zakona o raspolaganju nepokretnom vojnom imovinom, piše NAP.

Mirsad Đugum (SBB) koji je i predložio ovaj zakon, kazao je da je jasno da BiH stoji već duže vrijeme u mjestu na svom putu ka euroatlanskim integracijama.

- Put je bio krenuo pa je obustavljen prilikom upisa 63 objekta. Ovim prijedlogom se dolazi u drugu poziciju u sigurniju i bolju poziciju. I Predsjedništvo BiH je podržalo put BiH prema NATO-u. Jasno je da je svaka zemlja prilikom pristupa NATO-u povećala svoje investicije. Ovo je prvo čitanje i ako neko ima neke prijedloge otvoreno je da se daju amandmani i da se usvoji ovaj zakon - kazao je Đugum.

On je dodao da se ne treba čuditi sto je ovaj saziv Parlamenta najneefikasniji te da svi zajedno prave kočnicu građanima BiH.

- Zato trebamo usvojiti ovaj zakon kako bismo otvorili mogućnost novog i drugog procesa i ishoda puta građana BiH - dodao je Đugum.

Šefik Džaferović (SDA) je kazao da zna ishod glasanja za ovaj zakon ali je istakao njegov značaj.

- Ja mislim da je ovo mali uvjet, ali je postao veliki problem za BiH i mislim da je to pokušaj da se članstvo u NATO politizira. BiH će postati članica NATO saveza i što se to prije uradi bolje je za sve. Zakon koji se nudi je vrlo jednostavan. I njime se traži da se imovina uknjiži na državu BiH. Pozivam poslanike da podrže ovaj zakon i otkočimo naš put ka NATO-u - kazao je Džaferović.

I Saša Magazinović iz SDP- a je kazao da će oni kao stranka podržati sve prijedloge kojima će se BiH približiti NATO-u. Mato Franjičević iz HDZ BiH je kazao da je uvjeren da se ovim zakonom želi napraviti korak ka rješavanju problema.

- On nije potpun, ali se može amandmanski djelovati. Treba definirati šta sa vojnom imovinom koji nije definiran člancima u ovom zakonu - kazao je Franjičević.

Drago Kalabić kazao je da SNSD ima svoj jasan stav, ali da se malo sada promijenila situacija u odnosu na ono kada je zakon tek predložen.

- Neki su to napomenuli, a neki namjerno izostavili da je SNSD imao jasan stav kada su se lideri dogovarali. Ovo nije za BiH prioritetno pitanje. Imamo puno problema koje treba riješiti prije ovoga. Nažalost gledamo u drugoj zemlji kako se završava kada se neki opredjeljuju za jednu ili drugu stranu. To se u BiH neće desiti, ali zanimljivi su primjeri šta je to Hrvatskoj njeno pristupanje doprinijelo. Da li je baš tako kao što se nama prikazuje - kazao je Kalabić kazavši da danas nije najbolji tajming jer je godišnjica kada je NATO bombardirao srpski narod.

On je dodao replicirajući Džaferoviću koji je rekao da će BiH kad tad biti članica NATO-a, ali da on može suprotno reći i kazati da BiH nikad neće biti članica NATO-a.

- Ovaj problem izvučen je iz konteksta dogovora lidera bez da su drugi nisu razmatrali - dodao je Kalabić.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android