Objavljeno u kategoriji Svijet na 02.01.2015 15:06:20

Šta CIA nije pogodila u svojim previđanjima za 2015.

Prognoze Centralne obaveštajne agencije pokazale se djelimično tačne

Prije tačno 15 godina, Centralna obavještajna agencija objavila je svoju prognozu za sadašnju godinu, u izvještaju na 70 strana. Ovo su neki od najzanimljivijih dijelova tog teksta, objavio je The Telegraph, prenosi novinska agencija Patria.

-Međunarodni odnosi bit će krojeni od strane moćnih organizacija, koje će imati mnogo više utjecaja nego vlade država. Prognoza: Vjerovatno tačno", navodi se na početku izvještaja koji je napravila CIA.

Razni teoretičari zavjere momentalno bi se složili sa ovom konstatacijom.

Američki mediji, ocjenjujući ovu prognozu danas, tvrde da je CIA bila u pravu, a kao primjere "moćnih organizacija", navode islamsku državu, ili hakere koji su oborili "Soni."

Ipak, koliko je ovo istina, a koliko dio američke propagande, u najmanju ruku je diskutabilno.

"Od danas pa sve do 2015. godine teroristički napadi postat će učestaliji, teže predvidivi i planirani tako da uzrokuju veliki broj civilnih žrtava. Prognoza: Tačno."

Ova konstatacija se nažalost ispostavila kao istinita, s obzirom na to da su teroristički napadi u prethodnih 15 godina odnijeli veliki broj života.

"Irak i Iran razvit će dalekometno oružje masovnog uništenja. Iran bi mogao da testira ovo oružje već od 2004. godine."

Ova prognoza ispostavila se kao apsolutno netačna.

CIA je od Iraka napravila globalnog neprijatelja SAD, ali i čitavog svijeta, a američka vojska je intervenisala. Iran, sa druge strane, također trpi razne vrste pritisaka Sjedinjenih Država i brojnih vanjskih faktora, poput raznih udruženja za zaštitu ljudskih prava, ali i dalje ne popušta. A od testiranja oružja za masovno uništenje, ni traga ni glasa.

CIA je također predvidjela da će populacija na planeti premašiti brojku od 7,2 milijarde stanovnika, što je apsolutno tačno.

"Kineska ekonomija će rasti do te mjere da će preteći Evropu i postati druga ekonomska sila na svijetu, iza SAD." Zamalo tačno, s obzirom da na to je Kina potisnula Ameriku na drugo mjesto, pa danas važi za najjaču i najveću ekonomiju svijeta.

Iz gore priloženog, može se konstatovati da su se prognoze Centralne obaveštajne agencije pokazale djelimično tačne.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android