Objavljeno u kategoriji BiH na 26.03.2014 00:00:00

Tužilaštvo BiH sarađuje u borbi protiv organiziranog kriminala u regionu

Šarić: Pomagače imao i u BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine sarađuje sa pravosudnim organima susjednih zemalja u borbi protiv organiziranog kriminala, rečeno je bh. novinskoj agenciji Patria (NAP) iz ove institucije, a na upit da li su uspostavili kontakt sa srbijanskim pravosuđem nakon hapšenja narkobosa Darka Šarića. No, u Tužilaštvu su kazali da ne mogu komentirati konkretan slučaj.

Tužiteljstvo BiH surađuje sa svim agencijama za provođenje zakona u BiH i regionu u otkrivanju i procesuiranju počinitelja kaznenih djela. Ali, u vezi sa konkretnim upitom, ne možemo davati nikakav komentar – kazao je za novinsku agenciju Patria Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH.

Na prvom pojavljivanju na Specijalnom sudu u Beogradu najveći balkanski narkobos Darko Šarić rekao je da se ne osjeća krivim ni po jednoj optužnici, ni po jednoj tački.

Inače, poznato je da je Šarić imao bliske saradnike i u Bosni i Hercegovini, a kako nezvanično saznajemo Tužilaštvo BiH Srbiji će ustupiti sva relevantna saznanja u vezi Šarićevih kriminalnih radnji u našoj zemlji.

Kao što je poznato, angažman bh. pravosuđa u slučaju Šarić mogao bi biti, prema dostupnim informacijama, vrlo izvjestan. Tim prije što je veliki broj krivičnih djela Šarića i njegove mafijaške hobotnice počinjen i na teritoriji BiH. 
Razgranatu mrežu saradnika u zabranjenoj trgovini narkoticima Šarić je imao i u našoj zemlji, a nikada do kraja nije rasvijetljeno sa kim je ovaj srbijanski narkobos imao veze i u kriminalno-političkim strukturama. Ono što je poznato jeste da je Šarić imao višegodišnju saradnju sa osumnjičenim albanskim narkobosom  Naserom Keljmendijem te sa njim povezanim dilerskim strukturama. Keljmendi je ranije uhapšen na Kosovu, nakon bijega iz BiH, gdje je godinama bio dostupan pravosuđu, ali nije procesuiran. Šarićevi pipci protezali su se ponajviše na Republiku Srpsku i tamošnje kriminalne bande, te na Turkovićevu grupu. O tome se govorilo i na suđenju Zijadu Turkoviću i njegovim pomagačima.

Istražitelji koji u BiH dugo vremena rade na borbi protiv organiziranog kriminala ističu za NAP da ako se potvrdi da je Šarić u Srbiji na platnom spisku imao visoke političke zvaničnike, onda je izvjesno da takvih spiskova ljudi imaju i njegovi sateliti u BiH, ali da bh. pravosuđe očito još uvijek nema kapacitet da poduzme akciju kakvu je poduzela Srbija.

Šarić je imao veze sa Zoranom Ćopićem, bivšim većinskim vlasnikom šećerane u Bijeljini, čija je djelatnost okvalifikovana kao organizirani kriminal. Ćopić je pravosnažno osuđen na četiri godine zatvora, a navodno je prljavim novcem od Šarića zapravo i privatizirao bijeljinsku šećeranu.

Nedavno je FTV javila da je saradnik Šarića bio i Bogoljub Radović, zvani Boća, iz Čajniča koji je krajem 2011. godine Šarićevoj sestri Danijeli predao novac od prodaje motela u Sarajevu, koji je kupljen novcem od prodaje droge.

FTV navodi da su u tome učestvovali i braća Pljevaljčić iz Čajniča, koji su u bliskoj rodbinskoj vezi sa Šarićima, a u te poslove bio je upućen izvesni Darko Marić, takođe iz Čajniča, kao i da je dio kriminalne grupe braće Šarić bio i Vlado Mačar, porijeklom iz BiH, koji je upravljao njihovom imovinom u Srbiji. Od svih Šarićevih saradnika u BiH, osuđen je samo Zoran Ćopić, većinski vlasnik Fabrike šećera u Bijeljini. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android