Objavljeno u kategoriji Svijet na 31.12.2014 11:55:04

Patnja Palestinaca: Bez formalne zaštite od Izraela

Jedina dobra vijest je priznanje Švedske

Izraelska vojska 8. jula započela je napad na Pojas Gaze, a samo u prvih pet dana napada poginulo je 148 Palestinaca, uključujući veliki broj djece, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Na izraelsku agresiju izostala je reakcija svjetskih sila, a tek u avgustu reagiraju evropski zvaničnici da se zaustavi krvoproliće.

Tokom agresije granatirane su bolnica, škole, a brojne javne ličnosti su osudile nasilje među kojima su i bh. fudbaleri Asmir Begović i Vedad Ibišević.

Za to vrijeme, udruženja Palestinaca u BiH i brojni građani protestnim šetnjama davali su podršku Palestini.

Od početka napada Izraela na pojas Gaze ubijeno je više od 2.148 Palestinaca, 450 djece i ranjeno njih više od 10.000, rušene su kuće, škole, bolnice, kazao je Madžid Maruf (Majed Maarouf), predsjednik Udruženja „Palestinska zajednica u BiH“.

Primirje je postignuto tek 26. avgusta uz posredovanje Egipta što podrazumijeva prekid vatre bez vremenskog ogrničenja koji uključuje i odobrenje Izraela da okonča blokadu Gaze da bi se omogućilo dopremanje namirnica i građevinskog materijala u tu teritoriju.

Zbog bombardovanja, mnogima je narušeno zdravlje. Izrael nije prestao sa pritiscima pa su tako zabranjivali Palestincima ulazak u Al Aksa džamiju, a osim toga i norveškom doktoru Mads Gilbertu zabranili su ulazak u Gazi iako je već više od decenije u Palestini.

Dobra vijest stigla je iz Švedske krajem oktobra, ona je priznala Palestinu kao državu.

Da nevoljama nema kraja, pokazalo se krajem novembra kada je zbog poplava u pojasu Gaze proglašeno vanredno stanje i mnogi su napustili svoje domove.

Kraj godine za Palestinu je donio novu brigu. Naime, Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija u utorak navečer nije prihvatilo prijedlog rezolucije koja je trebala osigurati da se Izrael povuče s okupirane palestinske teritorije, u naredne tri godine, kao i formiranje nezavisne države Palestine s Istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom. Stručnjaci su ranije upozoravali da Nacrt rezolucije neće biti usvojen jer su se ovome snažno protivile Sjedinjene Američke Države (SAD), prenosi bh. novinska agencija Patria.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android