Objavljeno u kategoriji Biznis na 25.03.2014 00:00:00

Sutra isplata 7 miliona KM duga

Sa jednog od ranijih protesta poljoprivrednika u FBiH

Iako su danas ispred zgrade Parlamenta FBiH održani protesti poljoprivrednika okupljenih oko Udruženja poljoprivrednika BiH, iz Koordinacije federalnih poljoprivrednih udruženja i saveza ogradili su se od ovih protesta. Dragan Pavlović, predsjednik Seljačkog saveza FBiH i član Koordinacije za bh. novinsku agenciju Patria kaže da su oni dobili informaciju da će im sutra biti isplaćen dug iz prošle godine od oko 7 miliona KM za proizvodnje.

- Danas smo se čuli sa savjetnikom premijera FBiH (Nermin Nikšić op.a.), gospodinom Ivicom Mladinom koji nam je rekao da će sutra biti isplata, a dug od još 10 miliona do 1. maja – govori Pavlović.

Kako je rekao, najveći dio sredstava ide poljoprivrednicima sa područja Posavine jer zadnjih godinu i po dana nisu dobili skoro ništa.

- Mi razumijemo krizu koja je sada u Federaciji BiH i neko to sve politički koristi – navodi Pavlović koji smatra da će dugovanja za poticaje najvjerovatnije biti isplaćena iz sredstava „Elektroprijenosa“ koja će dobiti Federacija BiH i RS, ali da sve zavisi od toga kada će ta sredstva biti operativna.

Govoreći o Prijedlogu programa utroška sredstava za poticaje u poljoprivredi za ovu godinu, Pavlović za NAP kaže da su svoj Prijedlog usaglašavali sa ministrom poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH (FMPVŠ) Jerkom Ivankovićem Lijanovićem i sa predsjednikom Odbora za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Parlamenta FBiH Enverom Mehmedovićem.

- Mi smo poslali naš Prijedlog i Odboru i Vladi FBiH i FMPVŠ. Tačno smo naveli iznose po proizvodnjama i to iznosi oko 68 miliona KM koliko je predviđeno budžetom FBiH za ovu godinu. Prijedlog koji je resorno Ministarstvo uputilo Odboru ne bi pokrio budžet ni od 120 miliona KM sa planiranim predviđenim povećanjima. Oni su, ko god je nešto predložio, uvrstili u Prijedlog, a nisu naveli po stavkama koliko je novca planirano. Zato mi ne možemo podržati takav Program – ističe Pavlović.

Kako kaže Pavlović, Lijanovićev Prijedlog trenutno je na Odboru za poljoprivredu, vodoprivredu, šumarstvo Parlamenta FBiH.

- Mi smo u svom Prijedlogu izbacili stavke za promociju i projekat „Kupuj domaće“, plus za izvoznike u animalnoj proizvodnji predviđeno je 10% budžeta, a ne piše koliko, ni šta ni kako se ostvaruju poticaji za to – kaže Pavlović.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android