Objavljeno u kategoriji Biznis na 25.03.2014 00:00:00

"EPBiH" očekuje niže prihode od izvoza zbog pada cijene struje

Hidrološka situacija nije nepovoljna uprkos sušnoj zimi

Uprkos sušnom periodu ove zime "Elektroprivreda Bosne i Hercegovine" ne očekuje velike oscilacije u proizvodnji električne energije ove godine, izjavio je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) Elvedin Grabovica, direktor EP BiH.

Prema njegovim riječima, hidrološka situacija nije najpovoljnija, ali on kaže da povoljna hidrološka situacija prošle godine nije ni bila ključni razlog izuzetno dobrih rezultata u 2013. godini.

- Mi smo imali dobre rezultate, jer smo dobro upravljali energetskim resursima koje imamo. Stoga, očekujem da i ove godine ostvarimo planiranu proizvodnju, ali nisam siguran da će to biti moguće i za prihode. Jer, cijena električne energije na svjetskom tržištu je pala, pa će se to odraziti i na naše prihode – kaže Grabovica.

Kako ističe direktor najvećeg javnog preduzeća u BiH, uprkos tome, plan poslovanja će biti ostvaren, uspješno i efikasno. Prošle godine izvoz iz BiH je povećan ponajviše zbog izvoza električne energije, no zbog kretanja cijena na tržištu ove bi godine situacija mogla biti drugačija.

- Iz toga se može zaključiti da se država treba orijentirati i na druge sektore kako bi povećala izvoz i smanjila vanjskotrgovinski deficit. Ali, u svakom slučaju na dobar rezultat bez velikih oscilacija EP BiH može računati i ove godine – dodaje Grabovica. 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android