Članak

Kosor: Očekujem da predsjednik HDZ-a pokrene postupak za isključivanje Vučićeve stranke iz EPP-a

Prema informacijama srbijanskih medija, povrijeđeno je 13 policajaca i sedam civila, a za večeras je najavljeno novo okupljanje

(Patria) - Sinoćnji protesti ispred Narodne skupštine u Beogradu koji su se desili zbog stavljanja Beograda u karantin i uvođenja policijskog sata, prerasli su u višesatni sukob između demonstranata i policije. 

Prema informacijama srbijanskih medija, povrijeđeno je 13 policajaca i sedam civila, a za večeras je najavljeno novo okupljanje

Mnogobrojne su reakcije na brutalnost policije, a snimci svjedoče da je policija tukla i one koji su sjednili na klupama.

Na beogradskim ulicama su ostali zapaljeni kontejneri, smeće, polomljeni saobraćajni znakovi, uništene žardinjere, kamenje, zapaljeni policijski automobili, nekoliko slomljenih izloga.

Demonstranti su u jednom trenutku uspjeli ući u Skupštinu, međutim vrlo brzo su izbačeni. Bačeno je više šok bombi, suzavaca, korišten je i biber sprej.

Na društvenim mrežama komentar na dešavanja dala je i Jadranka Kosor, koja je prozvala i neke osobe iz Hrvatske.

„Očekujem da vladajući Milorad Pupovac koji je stajao uz Vučića dok je taj uspoređivao Republiku Hrvatsku s Hitlerovom Njemačkom, osudi nasilje nad građankama i građanima u Beogradu. A da predsjednik HDZ-a pokrene postupak za isključivanje Vučićeve stranke iz EPP-a“, napisala je Kosor.

#BiH