Članak

Dodik, Čović i Izetbegović dijele pozicije: Samo podjela kvota ili su bitna i imena

Koplja bi se mogla lomiti oko Osmana Mehmedagića

(Patria) - Predsjednici stranaka koji čine vlast na državnom nivou Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović danas će razgovarati o podjeli funkcija državnih institucija, a sastanak će se održati u Istočnom Sarajevu u 13 sati.

Milorad Dodik (SNSD) kazao je o popunjavanju funkcija nekoliko državnih institucija postoji dogovor, ali da odjednom postoje i problemi.

„Postoji ranije primarna raspodjela drugog kruga funkcija, nakon Vijeća ministara, mislim da već postoji saglasnost i dogovor koji je ranije važio“, kazao je Dodik. 

On je ponovio da je SNSD zainteresiran za dvije funkcije, SIPA-u i Regulatornu agenciju za komunikacije (RAK), a da postoji i pet ili šest funkcija koje popunjavaju Bošnjaci i Hrvati i koje treba staviti na Vijeće ministara.

Bakir Izetbegović je kazao kako treba raditi stvari kako su se do sada radile, odnosno kako je to Ustav i zakon predvidio.

„Mi moramo odrediti te kvote, moramo znati šta pripada Bošnjacima, šta Hrvatima, šta Srbima. Ne možemo to izbjegavati. Trebalo je to poodavno uraditi, a ne razmišljati i ne kreirati blokade“, izjavio je Izetbegović.

Koplja bi se mogla lomiti oko Osmana Mehmedagića kojeg Izetbegović želi u još jednom mandatu na čelu OSA-e, ali SNSD ne vidi više Mehmedagića na ovoj poziciji.

Posebno nakon priče i skandala oko diplome direktora OSA-e. Upravo zbog toga Izetbegović ističe da svakome treba prepustiti da vrši imenovanja iz svoje kvote, te da se SDA tako ponašala, izuzev kada je u pitanju imenovanje ministra za ljudska prava i izbjeglice jer je to, kako je kazao, zajednički prijedlog.

"Ovo ostalo treba odrediti kvote i prepustiti svakome da pravi vlastiti izbor", – dodao je Izetbegović.

Pozicija direktora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) za sada se neće dirati jer SDA i HDZ ne mogu postići kompromis. Direktorska funkcija UIO bi trebala pripasti Bošnjacima, ali se za sada predstavnici Hrvata ne žele odreći te pozicije.

 

#BiH #BakirIzetbegović #MiloradDodik #DraganČović