Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 25.03.2014 00:00:00

Kupusović: Umjesto da smo dio Evrope mi smo još u kolu sa balkanskim dnom!

Kupusović: Čovjek ima obavezu da bude dostojanstven

Povodom 27. marta Svjetskog dana pozorišta za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) bh. redatelj Sulejman Kupusović govori o trenutnom stanju u kulturi i činjenici da pozorišta bilježe rekordnu posjetu. Kupusović smatra da je došlo do kulturnog buđenja bh. građana.

- Mislim da to nije samo pozorište, nego umjetnost inače. Mislim da se i knjige čitaju više nego prije, da se muzika više sluša zato što su nas političari do te mjere zatrovali i prošlost i budućnost i sadašnjost da je onda jedno od rijetkih mjesta, kao ispod staklenog zvona, gdje čovjek može da pobjegne od samoga sebe, da pobjegne od svakodnevice i da se prepusti magiji umjetnosti – kaže Kupusović za NAP.

S obzirom da je Kupusović poznat i kao kritičar društva, pitali smo ga kako posmatra proteste i plenume građana koji se u nekoliko bh. gradova održavaju od 7. februara.

- Mislim da smo mi narod koji je rođen sa genetskom greškom. Narod koji je toliko uvrijeđen, postiđen, kome je uništena budućnost, privreda, moral i dostojanstvo, komično je da u takvoj zemlji izađe deset, dvadeset ili trideset jadnih penzionera, nekakvih protestanata, to zaista govori da će našem čovjeku još dugo trebati da mu krene iz guzice u glavu i da nešto promijeni  - smatra Kupusović.

Ova godina za BiH i Sarajevo značajna je i zbog nekoliko značajnih jubileja. To je 30. godišnjica Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu i Internacionalnog festivala „Sarajevska zima“, obilježavanje stote godišnjice početka Prvog svjetskog rata (Sarajevski atentat) i 20. Sarajevo film festival.

- Mislim da će i ti jubileji biti nesrećom pretvoreni u jedan sasvim slučajan događaj kao što je bilo obilježavanje Olimpijade kako zbog vremenskih uslova tako i zbog besparice ili će političari iskoristiti priliku pa će stogodišnjicu atentata pretvoriti u nove rovove, nova prepucavanja, nova falsificiranja historije, a da će ih najmanje zanimati šta je BiH kao država izgubila samom tom činjenicom što je postala  mjestom jednog nesretnog atentata i koliko to nju dugoročno košta – navodi Kupusović.

Prema riječima Kupusovića, umjesto da je BiH sada dio Evrope kao što su Austrija, Slovačka, Mađarska „mi se još uvijek držimo u kolu sa zadnjim balkanskim dnom koji je i Srbija i Makedonija i Crna Gora i Albanija.“

U srijedu će na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo biti odigrana predstava “Lary Tompson” Show must go on u izvedbi Narodnog pozorišta Tuzla. Predstava je rađena prema tekstu Dušana Kovačevića, u adaptaciji i režiji Sulejmana Kupusovića.

- Predstava govori kako je u ovom vremenu kada je sve okrenuto protiv umjetnosti, kada se u institucijama kulture bukvalno isključuje struja, kada nema elementarnih sredstava za rad, kada se gase muzeji i zatvaraju galerije, umjetnički duh je obavezan iz prkosa što bi rekao Mak Dizdar iz prkosa od sna, pod svaku cijenu igrati predstavu i dokazati da ne smijemo dozvoliti da zavlada mrak i jednoumlje koje vlada kod naših političara. Misija umjetnosti i pozorišta je da stalno skreće pažnju da je čovjek u tom svom jedinom životu obavezan da bude dostojanstven i da ne dozvoli da bude ponižen na nivo gnjide – zaključuje Kupusović.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android