Objavljeno u kategoriji Intervju na 26.12.2014 13:48:24

Bivši borac ARBiH: Ministar Helez me je prevario, dokazat ću njegov kriminal

Helez: Kontroverzni ministar iz Vlade FBiH

Bivši pripadnik Armije RBiH optužio je ministra za pitanja boraca i invalida Federacije BiH da ga je prevario, zbog čega je izgubio više od 50 % mjesečne naknade koju je od države primao kao ratni vojni invalid, piše novinska agencija Patria. 

Fuad Feriz iz Sarajeva, koji boluje od PTSP-a, tvrdi da je po nagovoru ministra Zukana Heleza povukao tužbu protiv ministarstva na čijem čelu je Helez, a koje je Feriz tužio jer mu je procenat invaliditeta, nezakonito, smanjen sa 80 na 30 %, zbog čega mu je i mjesečna invalidnina sa 315 smanjena na svega 45 KM.

- Ministar mi je obećao da će sve srediti ako povučem tužbu – rekao je Feriz u razgovoru za bh. novinsu agenciju Patria.

- Jedini Zukanov uslov bio je da šutim i da nikome ništa ne govorim o njegovom i mom dogovoru. Rekao je da nema potrebe za tužbom, da se sve može srediti i da nisam jedini kojem je vratio procenat invalidnosti. To je, rekao je, sredio još za 50 ljudi. Nekoliko sedmica kasnije, komisija mi je zaista i vratila procenat invalidnosti sa 30 na 60 %, ali ne i na 80%. To znači da umjesto 315 KM sada primam 148 KM. Kada sam mu se požalio, rekao mi je da ne brinem i da budem strpljiv. Nažalost, dok sam čekao da mi Helez u potpunosti vrati procenat invalidnosti, izgubio sam pravo na žalbu i mislim da sam sada trajno oštećen. Novac koji mi je oduzet za mene znači mnogo, pojašnjava Feriz. 

Feriz je tokom agresije na BiH obolio od PTSP-a, zbog čega nije sposoban za rad. Živi sa roditeljima, koji su također bolesni. On kaže da sada prikuplja dokaze kojim će dokazati milionski kriminal u Federalnom ministarstvu za boračka pitanja, piše NAP.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android