Objavljeno u kategoriji Biznis na 25.03.2014 00:00:00

Rešo: Mladi trebaju učiti raditi, a ne trčati za diplomama

Rešo: Potrebno promovisati znanja iz privrede

Direktor Federalnog zavoda za zapošljavanje Kenan Rešo kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) kako mladi u BiH trebaju naučiti nešto raditi, a ne samo trčati za diplomama i certifikatima koji im bez praktičnog znanja ništa ne znače. Osobe koje imaju znanje iz određenih oblasti, kaže on, lakše dolaze do radnog mjesta.

- Naša privreda ima potrebu za ljudima koji nešto znaju raditi, a ne za onim koji imaju samo diplome – upozorava Rešo.

Uzrok velikog broja nezaposlenih u BiH Rešo vidi upravo u bh. obrazovnom sistemu koji ne prati potrebe tržišta. Prateći obrazovni sistem u našoj zemlji ljudi ne mogu steći znanja koja će iskoristiti na tržištu rada.

- Nije tačno da za sve što naučite morate imati i certifikat. To je pogrešno mišljenje. Cilj znanja jeste zapošljavanje, a ne dobiti diplomu. Važno je biti dobar u onome čime želite da se bavite – kaže Rešo za NAP.

On ističe da je više od svega potrebno promovisati znanja iz privrede.

U Federaciji BiH samo Unsko-sanski kanton ima Zakon o obrazovanju odraslih osoba. No, Rešo smatra da bi se usvajanjem tog zakona i u drugim kantonima u FBiH otvorila mogućnost da se odrasle osobe prekvalifikuju u zanimanja koja su deficitarna na bh. tržištu.

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android