Objavljeno u kategoriji BiH na 25.03.2014 00:00:00

BiH ima obavezu da svoj stav o Ukrajini uskladi sa EU

Mekgafi: Ove sedmice razgovori evropskih i bh. diplomata o Ukrajini ENDI MEKGAFI

Kako je protekle sedmice objavila bh. novinska agencija Patria, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine nije se pridružilo izjavi Evropske unije o sankcijama protiv Rusije zbog održanog nelegalnog referenduma na Krimu. Portparol Delegacije Evropske unije u BiH Endi Mekgafi (Andy McGuffie) za bh. novinsku agenciju Patria kazao je da će se diplomate Evropske unije ove sedmice sastati sa kolegama iz BiH te razgovarati o tom pitanju.

- Dok je vanjska politika pitanje za nadležne institucije BiH, isto tako Bosna i Hercegovina se obavezala Sporazumom o stablizaciji i pridruživanju/Privremenim sporazumom da će pojačati približavanje Evropskoj uniji po pitanjima vanjske politike i u tom kontekstu se procjenjuje i napredak BiH ka EU - navodi Mekgafi.

Podsjećamo, protekle sedmice član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović  izdao je saopćenje u kojem precizira svoj stav navodeći da se Predsjedništvo BiH nije priključilo izjavi Evropske unije o političkoj situaciji u Ukrajini, jer u procesu konsultacija nije bilo konsenzusa između članova Predsjedništva BiH, koji je neophodan u vanjskopolitičkim pitanjima.

A na sjednici Predsjedništva BiH 6. marta prvi put se raspravljalo o političkoj situaciji o Ukrajini i tada je konsenzusom usvojilo Izjavu o političkoj situaciji u Ukrajini koja je predstavljala opći vanjskopolitički stav BiH u vezi ovog pitanja.

Inače, jučer je predsjedavajući Predsjedništava BiH Bakir Izetbegović razgovarao sa ambasadorom Rusije u BiH Aleksandrom Bocan-Harčenkom o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i krizi u Ukrajini nakon održanog nelegalnog referenduma. Izetbegović je tom prilikom kazao da se stav BiH o ovom pitanju bazira na principima vanjske politike, zasnovanim na načelima iz povelje UN-a, OSCE-a i međunarodnom pravu. Stoga se BiH zalaže za uzajamno poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta, te traženje mirnog rješenja za sva otvorena pitanja.

Bocan-Harčenko naglasio je da Rusija poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, te kazao da se dešavanja u Ukrajini i na Krimu ne mogu dovoditi u vezu s BiH - navodi se u saopćenju iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android