Članak

Klub SDP u Predstavničkom domu FBiH: Očekujemo da opozicija zatraži smjenu ili ostavku Novalića

Dodaje da su sjednicu tražili kako ne bi bili saučesnici u svim tim djelima, kao zakonodavno tijelo, te da ne žele biti paravan za djelovanje izvršne vlasti. 

SARAJEVO, (Patria) - Mi ćemo danas cjelokupnoj javnosti, a nakon toga u Parlamentu za govornicom uputiti najoštrije proteste, jer sve mjere su popuštene a mi imamo online sjednicu,  druga tema su malverzacije i marifetluci, a danas očekujemo da zastupnici i zastupnice opozicije traže ostavku ili smjenu Fadila Novalića, premijera FBiH, kao najodgovornijeg čovjeka, poručio je na konferenciji za novinare Damir Mašić, šef Kluba SDP u Predstavničkom domu FBiH. 

Mira Grgić, zamjenica šefa Kluba SDP-a, kazala je grupa zastupnika prije četiri sedmice podnijeli zahtjev za održavanje sjednice o potencijalnim nezakonitim radnjama Vlade i FUCZ. 

“Razlog za zahtjev je bilo sprječavanje potencijalne velike materijalne štete. Od Vlade smo tražili informacije o javnim nabavkama, utrošku sredstava i slično, a te informacije bi trebale sadržavati podatke o onima kojima su sredstva dodijeljena i načinu na koje su dodijeljene. Javne nabavke su posebna priča u kojoj su šansu dobili advokati, malinari, kolačari…”, poručila je Grgić. 

Dodaje da su sjednicu tražili kako ne bi bili saučesnici u svim tim djelima, kao zakonodavno tijelo, te da ne žele biti paravan za djelovanje izvršne vlasti. 

Ivan Boban, zastupnik SDP-a BiH pitao je zašto Parlament ne može održavati sjednicu u sali, ako su za to stečeni uvjeti. 

“Zbilja želimo prisustvovati sjednici, jer smo sigurni da online sjednica nije način na kojima možemo raspravljati o ovim stvarima”, poručio je Boban. 

“Kao zastupnici smo imali priliku jedino preko medija slušati o svemu što se dešava, a ni za korona - zakon ne znamo kakve su reperkusije njegovog usvajanja. Oni su online sjednicama htjeli opstruirati rad Parlamenta, a prije prve online sjednice su htjeli prebaciti zakonodavnu vlast na Vladu FBiH”, istakao je Boban. 

Zastupnik Senaid Begić rekao je da je ova sjednica čudnog karaktera i da ovo nije način na koji treba da rade parlamentarci. 

“Upravo sam bio na sjednici Komisije za zdravstvo i poražavajuća je činjenica, koju su nam dostavili doktori, da od 170 hiljada njih je 30 hiljada upotrijebljeno. Komisija će tražiti tematsku sjednicu o stanju u zdravstvu u FBiH”, poručio je Begić. 

Dodaje da s obzirom na to da dolazi iz Zenice, mora napomenuti reperkusije korona - zakona na stanje u toj regiji. 

“To je katastrofalan zakon, imamo situaciju kapitalista iz Mitala, koji su da bi dobili 1,5 miliona KM subvencija poslali radnike na čekanje. Od tog zakona koristi imaju kapitalisti, entitetski i državni fondovi, ali koristi nemaju radnici, penzioneri i nezaposleni. Mislim da je to dovoljan razlog da će opozicija imati dovoljan broj potpisa da traži smjenu Vlade Fadila Novalića, koja je evo 20 mjeseci u tehničkom mandatu, a jedan od razloga je i ne snalaženje u situaciji proteklih mjeseci, ali i zbog afera”, poručio je Begić. 

Damir Mašić je kazao da su press-konferenciju namjerno organizovali ispred Parlamenta FBiH, jer predstavnicima medija ne bi dali da uđu u salu. 

“Zamislite apsurda danas sve kafane i zatvoreni prostori rade, a Parlament radi online”, poručio je Mašić. 

#BiH