Članak

Pokretna bolnica ili šator za vjenčanja: Tužilaštvo u Banja Luci od 29. aprila ništa nije uradilo

Kakve su razmjere prevare i pljačke sa šatorom šklopocijom, u Vladi nazvan pokretna bolnica, govore podaci sa sajta Alibaba

(Patria) - Kakve su razmjere prevare i pljačke sa šatorom šklopocijom, u Vladi nazvan pokretna bolnica, govore podaci sa sajta Alibaba, gdje veliki šator sa aluminijumskom konstrukcijom, identičan onom u Zalužanima, ali samo što još ima otvore, vrata, prozore i podove, košta svega 34 do 38 dolara po kvadratu, zavisno od površine, napisoa je na svom blogu zastupnik NSRS-a Nebojša Vukanović.

“Podaci sa Alibabe jasno govore da se ne radi ni o kakvoj pokretnoj bolnici već velikom šatoru za vjenčanja, samo što su na sajtu šatori cjeloviti, sa vratima, prozorima i podovima, i koštaju oko 60 maraka po kvadratnom metru,  dok je vladin šator „go“, bez ičega, a istovremeno je skuplji najmanje 15 puta”, piše Vukanović.
Inače, Vojin Mijatović iz Gradskog odbora SDP-a Banja Luka 29. aprila je podnio krivične prijave i to protiv Radovana Viškovića, komandanta Republičkog štaba za vanredne situacije i predsjednika Vlade Republike Srpske, i Branislava Zeljković, v.d.direktora Instituta za javno zdravstva Republike Srpske.

Mijatović u prijavi navodi da su Višković i Zeljković počinili krivična djela zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja, nenamjensko korištenje budžetskih sredstava i nezakonito davanje pogodnosti privrednim subjektima.

Krivične prijave su podnesene Okružnom tužilaštvu Banja Luka.

Između ostalog u prijavi se nvodi da je bez ikakvog opravdanog razloga izvršena kupovina pokretne bolnice jer postojeći zdravstveni i bolnički kapaciteti nisu bili popunjeni niti ugroženi, i jer broj oboljelih nije bio veći nego u prethodnom periodu niti je ukazivao na postojanje potrebe za  dodatnim bolničkim kapacitetima i potrebom da se izdvoje budžetska sredstva za kupovinu pokretne bolnice.

Okružno tužilaštvo Banja Luka za sada nije poduzimalo nikakve radnje u ovom slučaju.

#BiH