Članak

Let's do it BiH: Budimo dio rješenja, a ne zagađenja!

Najzagađeniji zrak u protekom periodu je bio krajem mjeseca marta. Podsjećamo da je tad kretanje građana i automobila bilo reducirano zbog mjera Kriznog štaba TK. 

SARAJEVO, (Patria) - Zagađenje zraka u periodu policijskog sata u Tuzlanskom kantonu, prelazilo je crvenu liniju prema informacijama AQICN.

Crvena linija prema air-quality indexu znači da je zrak nezdrav za ljudski organizam. 

Najzagađeniji zrak u protekom periodu je bio krajem mjeseca marta. Podsjećamo da je tad kretanje građana i automobila bilo reducirano zbog mjera Kriznog štaba TK. 

Ovaj podatak upućuje na to da automobili nisu jedini faktor koji ima utjecaj na zagađenje. Trenutno je zagađenje manje i povoljno za zdravlje građana prema zvaničnim podacima Vlade Tuzlanskog kantona.

"Kada je riječ o nesavjesnom odlaganju otpada, loše navike se ipak nisu promijenile. S tim u vezi mogli smo svjedočiti skoro svakodnevno odlaganje maski i rukavica koje su mogle biti potencijalni izvor zaraze, kao i nepropisnom  odlaganju većih količina otpada na zelenim površinama", kaže Selma Omerović, terenska koordinatorica projekta Let's do it Tuzla, saopćio je ovaj pokret.

U cilju sprečavanja zagađenja i preventivnog djelovanja sa namjerom da lakše dišemo i zdraviji budemo pokret Let's Do It u Bosni i Hercegovini pokrenuo je Let's Do It- eCOVID kampanju".

"Naša je želja da ovom kampanjom ukažemo na opasnost koja neminovno dolazi zbog našeg nemara prema okolini i da skrenemo pažnju na važnost očuvanja životne sredine i okoliša kroz, prevashodno, pravilno postupanje sa
otpadom.“, kaže Adnan Imamović, izvršni koordinator projekta. 

Pozivaju sve sugrađane da savjesno i odgovorno odlažu svoj otpad. Brinimo o okolini i budimo ti koji će imati utjecaj na druge da se odgovorno ponašaju kako bismo svi zajedno bili dio rješenja, a ne zagađenja.

#BiH