Članak

CIK BiH danas odlučuje o pomjeranju Lokalnih izbora za 15. novembar

Sjednica počije u 10 sati.

SARAJEVO, (Patria) - Odluka o odgađanju održavanja Lokalnih izbora 2020. godine bit će prva tačka dnevnog reda današnje, 25. sjednice Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine.

Sjednica počije u 10 sati, a članovi CIK-a BiH razmatrat će i Prijedlog Uputstva o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2020. godine koji će se održati u nedjelјu 15. novembra 2020. godine.

Također, na dnevnom redu je i Prijedlog Odluke o stavlјanju van snage Odluke o postupanju Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine s cilјem osiguranja zaštite života i zdravlјa zaposlenih zbog opasnosti od moguće pojave epidemije zarazne bolesti prouzrokovane korona virusom (Covid-19), a posljednja tačka su ostala pitanja. 

Podsjećamo, zbog političkih razmirica na državnom nivou do sada nije riješeno pitanje finansiranja Lokalnih izbora, zbog čega se CIK našao u problemima vezanim za pripremu i provođenje obaveznih aktivnosti u periodu prije izbora. 

Na prethodnoj sjednici članovi CIK-a konstatovali su da je jedan od najvećih problema izvršavanje javnih nabavki, rokovi i zakonitost tok postupka. Kako su kazali, javna nabavka za glasačke listiće traje oko 170 dana, a taj proces zbog nedostatka finansijskih sredstava još nije ni počeo. Tu su i druge javne nabave, problemi zbog potrebe angažovanja dodatnog osoblja, popunjavanje oplinskih izbornih komisija i priprema drugih neophodnih materijala. 

Dakle, zbog političke krize među vodećim strankama SDA; SNSD i HDZ zakonska i kvalitetna priprema izbora je dovedena u pitanje, pa se CIK odlučio na pomjeranje Lokalnih izbora u dozvoljenim zakonskim okvirima. 

Cijelu posao CIK-u je bio otežan i zbog pandemije COVID-19, ali je taj problem puno manji od onog s političkom neodgovornošću vlasti. 

#BiH #CentralnaBankaBosneIHercegovine #CIKBiH #LokalniIzbori2020