Objavljeno u kategoriji Intervju na 20.12.2014 16:12:52

Cenić: Kad vidim ko sve brani Republiku Srpsku, jasno mi je da joj spasa nema

Cenić: Takozvane patriote isisavaju i zadnji imetak iz RS

Svetlana Cenić, ugledna analitičarka iz Banja Luke oštro je kritizirala peticiju organiziranu u Beogradu kojom je grupa tamošnjih javnih ličnosti ukazala na važnost očuvanja Republike Srpske, piše bh. novinska agencija Patria (NAP).

Više od 150 javnih ličnosti i lidera patriotskih političkih organizacija u Srbiji potpisalo je peticiju kojom apeluju da zvaničnici i stranački lideri u Republici Srpskoj rade na njenom očuvanju, prenijela je Srna.

- Kad vidim ovu peticiju zabrinutih intelektualaca razbaškarenih po Beogradu sve brinući za Republiku Srpsku, prvo mi je jasno da joj spasa nema, jer joj ovakve patriote isisavaju i zadnji imetak – kritizirala je Cenić na svom Facebook profilu, piše Patria.

Organizatori peticije pozvali su političare u Republici Srpskoj da se “uzdrže od učešća u bilo kom nivou vlasti na štetu srpskog naroda”.

Potpisnici apela naveli su četiri zahtjeva od kojih traže da se ne odstupi i pozvali sve srpske političke činioce da ih se pridržavaju. Kao prvi se navodi da se ustavni status Republike Srpske, uspostavljen u Dejtonu 1995. godine, ni po koju cijenu ne smije mijenjati na štetu srpskih nacionalnih interesa.

U apelu se navodi da se postojeće nadležnosti Republike Srpske, bitno smanjene protivustavnim odlukama visokog predstavnika, ne smiju dalje smanjivati zarad jačanja i proširivanja nadležnosti središnjih vlasti BiH u Sarajevu.

- Trebalo bi sve učiniti da budu vraćene dejtonske nadležnosti Republike Srpske, a prvo treba tražiti ukidanje Suda BiH kao krivičnog suda kojim se derogira nadležnost sudstva u oba entiteta - navodi se, između ostalo u apelu.

Među potpisnicima peticije su akademici Kosta Čavoški, Vasilije Krestić, Rajko Petrov Nogo, Gojko Đogo i Dragan Nedeljković, predsjednik DSS-a Sanda Rašković Ivić, predsjednik SRS Vojislav Šešelj i član Starešinstva pokreta “Dveri” Boško Obradović i drugi, prenosi Patria.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android