Objavljeno u kategoriji Lifemagazin na 24.03.2014 00:00:00

Šta je brod "Bosna" radio u škotskoj luci Grinok 1958. godine?

Fotografija koju su istraživali škotski novinari: Nepoznata sudbina broda "Bosna".

Šta je radio jugoslovenski teretni brod „Bosna“ 1958. godine u industrijskoj luci Grinok na sjeveru Škotske? Dovezao sirovi šećer sa Mauricijusa. Tako barem tvrde novinari lokalnog lista „Greenok Telegraph“, koji su istraživali kako je nastala jedina fotografija stare teretne luke u ovom gradu koja je nekada bila ponos industrijskog razvoja tog kraja, javlja bh. novinska agencija Patria (NAP).

Crno-bijela fotografija, kako navode novinari, nastala je u februaru 1958. godine. Na fotografiji se vidi istovar vreća sa velikog broda usidrenog u luci.

Novinar lista „Greenock Telegraph“ istraživao je pozadinu fotografije te zaključio, pozivajući se na svjedoke da je brod u luci, koja je danas pretvorena u moderni terminal, koji prima i najveće prekookeanske brodove, zapravo jugoslovenski brod pod nazivom „Bosna“ koji je u Grinok dovezao sirovi šećer.

Ali, napominje dalje, taj brod u Grinok je doplovio sa otočne države Mauricius.

- Ovo je posljednja i najveća pošiljka sirovog šećera koja je ikada dopremljena u Grinok – zaključuje novinar ovog portala. Šta je bilo sa brodom „Bosna“ nekada impresivne trgovačke flote bivše Jugoslavije nije poznato. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android