Objavljeno u kategoriji Region na 18.12.2014 16:07:15

Hrvatskoj odobreno 1,8 milijardi eura za zapošljavanje mladih

Rastu naknade nezaposlenim

Evropska komisija danas je donijela nacionalni Operativni program za provedbu Evropskog socijalnog fonda i Inicijative za zapošljavanje mladih u Hrvatskoj, javljaju hrvatski mediji, prenosi bh. novinska agencija Patria.

Cilj programa je pridonijeti otvaranju radnih mjesta i jačanju društvene kohezije u zemlji, a ukupna vrijednost programa iznosi 1,849 milijardi eura, od čega je 1,582 milijarde osigurano iz proračuna EU-a, uključujući 66 miliona eura iz Inicijative za zapošljavanje mladih.

Evropski socijalni fond (ESF) ima ključnu ulogu kao podrška državama članicama prilikom ulaganja u razvoj ljudskog kapitala, a time i u jačanje konkurentnosti europskog gospodarstva tijekom izlaska iz krize. ESF svake godine pomaže više od petnaest miliona ljudi da poboljšaju svoje kvalifikacije, olakšava njihovu integraciju u tržište rada, bori se protiv socijalne isključenosti i siromaštva te poboljšava učinkovitost javne uprave.

U međuvremenu, dok se sredstva iz evropskih fondova ne povuku, Hrvatska mjere finansira iz državnog proračuna, a kada novci stignu, država će refundirati potrošeno.

Iz Garancije za mlade već se provode mjere zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, samozapošljavanja, zapošljavanja asistenata za djecu s poteškoćama te razne druge. Od početka iduće godine naknada za rad bez zasnivanja radnog odnosa s 1600 kuna raste na 2400 kuna, te na niz olakšica za poslodavce. Mjeru zapošljavanja bez zasnivanja radnog odnosa do sada je koristilo 8000 mladih, od kojih je 60 posto ostalo raditi. To je jedina mjera koju može koristiti javni sektor. Među mjerama su i obrazovanje mladih za poduzetništvo, obrazovanje za tzv. "zelena zapošljavanja" i IT sektor.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android