Članak

Američki profesor Thomas Lovejoy o pravim 'krivcima' za pandemiju korona virusa

Ilegalna trgovina divljim životinjama i prekomjerna eksploatacija i ugrožavanje prirode od strane čovjeka su glavni krivci za pandemiju korona virusa.

(Patria) – Ilegalna trgovina divljim životinjama i prekomjerna eksploatacija i ugrožavanje prirode od strane čovjeka su glavni krivci za pandemiju korona virusa, tvrdi vodeći američki naučnik Thomas Lovejoy.

On pritom smatra da se ne radi o 'osveti prirode', nego da smo to 'sami sebi napravili'.

Naučnici su otkrili da se svake godine stvore dva do četiri nova virusa usljed ljudskog ugrožavanja svijeta prirode, a bilo koji od tih virusa se mogu razviti u pandemiju.

To tvrdi i sam Lovejoy koji je osamdesetih godina skovao termin 'biološka raznolikost'.

- Ova pandemija je posljedica našeg upornog i prekomjernog ugrožavanja prirode, kao i nesrazmjerne ilegalne trgovine divljim životinjama, naročito tržnica gdje se one prodaju, pijaca sirovog mesa u Južnoj Aziji, kao i tržnicama mesa divljih vrsta u Africi... Očigledno je da je bilo samo pitanje vremena kada će se desiti nešto poput ovog, tvrdi Lovejoy, profesor nauke o okolišu na Univerzitetu George Mason i viši saradnik Fondacije UN-a.

Njegovi komentari dolaze uz objavu izvještaja Centra za američki napredak u kome se između ostalog poručuje da SAD moraju pojačati napore na borbi protiv trgovine divljim životinjama kako bi pomogle borbu protiv pandemije.

Mesne tržnice o kojima govori profesor Lovejoy su tradicionalne tržnice koje prodaju žive životinje (divlje i domaće), kao i svježe voće, povrće, ribu, najčešće u krajnje nehigijenskim uvjetima. Ima ih posvuda u Africi i Aziji, a jedini su izvor prihoda za milione ljudi. Tržnica mesom u kineskom Wuhanu koja prodaje žive i umrtvljene lisice, pacove, vjeverice, štenad vuka, guštere, slijepe miševe i druge divlje životinje, smatra se izvorom COVID-19.

Profesor Lovejoy smatra da bi se odvajanjem divljih od domaćih životinja značajno smanjio rizik prijenosa zaraze, zato što bi bilo manje vrsta na koje se virus može 'lijepiti'.

- I domaće životinje se mogu zaraziti korona virusom, ali ako se samo one prodaju na pijaci, smanjila bi se mogućnost 'curenja' virusa sa divljih životinja na domaće, tvrdi profesor.

Međutim, ovakve tržnice je gotovo nemoguće posve iskorijeniti jer bi se pojavile na crnom tržištu obzirom da su za mnoge  jedini izvor zarade.

Profesor Lovejoy tvrdi da je dugoročno rješenje u mnogo većem poštivanju prirode, što uključuje i konkretne aktivnosti u pogledu sprečavanja klimatskih promjena kao i svih drugih posljedica nasilnog djelovanja čovjeka na prirodu.

 

(izvor The Guardian)

 

#Svijet