Objavljeno u kategoriji Biznis na 23.03.2014 00:00:00

FBiH u turizam dala 30 miliona KM, a rezultata nema!

Neum: Turizam u BiH jako malo doprinosi ukupnoj ekonomiji

Federacija je u periodu od 2006. do kraja 2012. godine u razvoj turizma iz budžeta uložila blizu 30 miliona maraka, ali nakon provedene revizije utvrđeno je da to nije uopće doprinijelo poboljšanju uvjeta za razvoj turizma, navodi se u dokumentu Revizija učinka Podrške razvoju turizma u FBiH, saznaje bh. novinska agencija Patria (NAP).

Naime, Federalni revizori pročešljali su višegodišnje finansiranje različitih projekata putem Ministarstva turizma i okoliša FBiH i zaključili da uloženi novac nije dao očekivane rezultate, a da je ovaj sektor privrede u BiH još na niskim granama.

- Uspjeh razvoja turizma je usko povezan sa slikom zemlje, njene političke i ekonomske stabilnosti, zatim kvaliteta prometne infrastrukture i informatičkih usluga. Sektor turizma ima uticaja na mnoge druge uslužne sektore i proizvodne industrije, kao što su prehrambena industrija, građevinarstvo i finansijske usluge. Ali, nakon provedene revizije zaključeno je da aktivnosti i mjere koje su se u proteklom periodu poduzimale nisu doprinijele poboljšanju uslova za razvoj turizma FBiH – zaključeno je u dokumentu koji je objavio Ured za reviziju FBiH

Prema navodima iz revizije, Sektor turizma u BiH i FBiH je još uvijek u ranoj fazi razvoja, prema podacima koji prikazuju njegov udio u BDP-u BiH i zapošljavanju, broja turističkih dolazaka/noćenja. Učešće sektora turizma u BDP je 2,47%, što je daleko manje u odnosu na učešće turizma na svjetskom nivou (9,4%), navodi se.

- Kada je u pitanju konkurentnost u oblasti putovanja i turizma, BiH se na globalnoj ljestvici nalazi na 90. mjestu među 140 rangiranih država svijeta. U periodu od 2006. do 2012. godine za razvoj turizma iz Budžeta FBiH izdvojeno je poticajnih-grant sredstva oko 30 miliona KM. Međutim, iako su vlasti FBiH poduzele određene aktivnosti u cilju poboljšanja uslova za razvoj turizma, ono što i dalje karekteriše sektor turizma u BiH/FBiH je niska prosječna dužina boravka gostiju (koja iznosi 2 dana) u odnosu na prosjek zadržavanja turista u Evropi (9,7 dana) kao i niska iskorištenost smještajnih kapaciteta (od 15%) – ističu revizori.

Isto tako u izvještajima Svjetskog ekonomskog foruma BiH se navodi kao negativan primjer napredovanja razvoja turizma i kao jedna od tri najmanje privlačne destinacije u Evropi.

Prema istraživanjima stručnjaka iz oblasti turizma postoji više prepreka koje nepovoljno utiču na razvoj turizma. To se prije svega odnosi na političku i bezbjedonosnu situaciju zemlje, nerazvijenu saobraćajnu infrastrukturu, nepovoljnu poresku politiku kao i nepoštivanje zakonske regulative za oblast turizma. Vlastima FBiH se, kako javlja NAP, zamjera što nisu pratili i rezultat finansiranih projekata nego samo njihovu finansijsku korektnost.

Revizori ocijenjuju da odobreni projekti nisu suštinski doprinijeli razvoju turizma.

- Realizacija dodjele poticaja korisnicima prema postojećim kriterijima ne potiče razvoj turizma. Postojeći nadzor nad utroškom poticaja za razvoj turizma ne osigurava dovoljne, pouzdane i relevantne podatke na osnovu kojih se može vršiti sveobuhvatno praćenje i ocjena učinaka poticaja, kako na pojedinačne korisnike poticaja tako i na cjelokupan sektor turizma – zaključuju u reviziju učinka, prenosi NAP. 

Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android