Objavljeno u kategoriji Sport na 22.03.2014 00:00:00

Saigrači su mi pomogli da vratim samopouzdanje

Delač: Veliko pojačanje Sarajeva

Matej Delač, 22-godišnji golman FK Sarajeva, koji je u bordo dres došao početkom ove godine iz FK Vojvodine, ali kao igrač velikog londonskog Čelzija, kazao je za bh. novinsku agenciju Patria (NAP) da je prijatno iznenađen pozitivnom atmosferom u klubu, ljubaznošću saigrača i kvalitetom Premijer lige. Delač kaže da slika domaćeg bh. fudbala ni izbliza nije loša kako predstavljaju pojedini mediji.

- U Sarajevu je jako lijepo. Cijeli tim se odnosi veoma profesionalno. Jako sam zadovoljan cijelim ambijentom – rekao je Delač za NAP.

Komentirajući uslove koje je imao u Čelziju i koje sada ima u Sarajevu, kazao je da ima razlike u infrastrukturi, ali da igrači i u Sarajevu imaju sve ono što im treba da klub postigne velike rezultate.

- U Čelziju imaš sve, od nekih tehničkih pomagala do najboljih stadiona i trening terena. Ali, ni u Sarajevu uslovi nisu ništa lošiji. Naši fizioterapeuti u Sarajevu jednako su dobri kao i oni koje sam imao u Londonu – kaže Delač.
Za NAP je otkrio da se prije dolaska u Sarajevo javio i najpopularnijem treneru na svijetu Žoze Murinju koji vodi prvo momčad londonskog kluba.

- Imali smo nekoliko kontakta. Rekao sam mu za moj dolazak u Sarajevo. On je samo klimnuo glavom i rekao, sretno – otkrio je Delač.

Na svom debitatskom nastupu u Sarajevu, Delač je primio poprilično naivan go u Zenici, kada je njegov klub izgubio od Čelika. Kaže da je u utakmicu ušao apsolutno spreman, ali da se jednostavno greška desila.

- Bilo mi je teško, ali su mi igrači, uprava i navijači pomogli da brzo vratim samopouzdanje. Zaista je nevjerovatno kako je atmosfera u klubu dobra – dodaje. 

Na upiti novinara NAP-a koliko mu je bilo važno pri dolasku u Sarajevo činjica da je u vlasništvo koševskog tima ušao malezijski biznismen Vinsent Tan, Delač kaže da je to veliki plus za klub, ali i odgovornost za cijeli tim.

- Iza sebe imate nekoga ko će vam dati uslove da radite, ali od vas očekuje i odgovornost – dodaje. Delač je rođen u Gornjem Vakufu. Igrao je za NK Inter iz Zaprešić, gdje je bio najmlađi igrač Hrvatske nogometne lige. Petogodišnji ugovor sa engleskim klubom Čelzijem popisao je 2009. godine. Njegova trenutna vrijednost procjenjuje se na oko 750.000 eura.

 


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android