Objavljeno u kategoriji Region na 14.12.2014 12:12:58

Šešelj poručio Nikoliću i Vučiću da se ugledaju na Dodika koji brani srpstvo

Šešeljevi radikali podržavaju Dodikovu vladu

Predsjednik Srpske radikalne stranke /SRS/Vojislav Šešelj izjavio je da je spreman da se pomiri i sarađuje sa predsjednikom i premijerom Srbije Tomislavom Nikolićem i Aleksandrom Vučićem, ako u vođenju politike stanu na pozicije na kojima se sada nalazi predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, objavio je Press RS, prenosi novinska agencija Patria. 

Šešelj kaže da Vučić i Nikolić treba da se odreknu EU, suprotstave “mešetarenju zapadnih sila”, krenu u što čvršću integraciju sa Rusijom, uključujući i razgovore o stupanju u carinsku uniju sa ovom zemljom, Kazahstanom, i Bjelorusijom, ali i Odbor za kolektivnu bezbjednost.

Govoreći o odnosu sa predsjednikom Republike Srpske, Šešelj je rekao da je Dodik danas najistaknutiji borac za njenu odbranu.

“On Republiku Srpsku brani uporno, ponekad daje izjave koje su oštrije čak i od onih koje bih ja davao i danas vodi izrazito prorusku politiku. To su naši motivi zašto ga podržavamo da ponovo formira vladu”, rekao je Šešelj. 

Prema njegovom mišljenju, za Republiku Srpsku bi bilo idealno da SNSD i SDS naprave koaliciju i formiraju vladu, odnosno da se ujedine snažna patriotska opcija, kakva je Dodikova stranka danas i tradicionalna patriotska opcija koja ima velike zasluge u formiranju Repubike Srpske, kakva je SDS.

“Ako bi bila formirana takva koalicija, onda bi isplivali oni koje je Zapad instrumentalizovao, zato što bi se oni tome suprotstavili i bili prepoznati u javnosti”, rekao je Šešelj.

On je upozorio na pogubnost sadašnje podjele između SNSD-a i SDS-a po Republiku Srpsku, navodeći da “radikali drže Dodikovu stranu”.

“SRS sada pripada većini koja podržava Dodikovu vladu, ali bismo još radije podržali veliku nacionalnu koaliciju, ne tražeći za sebe nikakve privilegije i zaista bismo to uradili iz najiskrenijih namjera da pomognemo Srpskoj”, poručio je Šešelj.

Komentarišući međusobne optužbe SNSD-a i SDS-a o saradnji sa Hrvatima i Bošnjacima, Šešelj je rekao da bi u principu uvijek radije sarađivao sa Bošnjacima, ali da je u konkretnim okolnostima interes Republike Srpske da se pomogne Hrvatima da formiraju svoj entitet u BiH.

“Međutim, po svemu sudeći, hrvatski predstavnici neće biti korektni, već ima takvih nagovještaja. Lider HDZ-a BiH Dragan Čović će izgleda u koaliciju sa SDA i SDS-om na nivou BiH, što je Dodik na vrijeme trebalo da ima u vidu”, smatra Šešelj.

Kada je riječ o budućnost BiH, lider radikala smatra da će se ta zemlja raspasti čim je napuste stranci.

“Najbolja opcija bi bila da se cijela BiH priključi Srbiji i to je ona opcija koju je Alija Izetbegović svojevremeno propustio 1991. godine. Druga je opcija da se Repubika Srpska pripoji Srbiji, a da Federacija BiH ostane kao posebna država ili da se pripoji Hrvatskoj”, rekao je Šešelj.


Web stranicu novinske agencije Patria možete pratiti i putem aplikacije za Android